Toggle Navigation

 

ALOVINA

Plativoo
je naziv za starosrpski napitak od ovsa koji se pravi u pirotskom kraju, a po ukusu podseća na ruski kvas. 
\r
 
\r
“Peku ovas u saču, koji je najpre dobro ugrejan i mešaju drvcetom. Ovas puca kao, otprilike, kokica. Kad se dobro raskoka, meće se u kače (čabrica) i popari vrelom vodom. Ovas u toj vreloj vodi prokisne i digne se na pvršinu. Obično to bude gotovo za 3-4 dana, no, ako je hladno, te ne može za to vreme da uskisne, onda usijaju kamenje i spuštaju u čabricu i onda brzo nadođe. Čabrica se poklopi udešenim dancetom i zamaže testom, da nema dodira s vazduhom, te da ne vetri. To je ta alovina koju posle toče i piju, ili izjutra mesto rakije, ili za ručkom mesto vina, i to naročito samo u nedostatku jačeg alkoholnog pića. Alovina sladi i kisi, pa je piju i mesto kafe, izjutra po jednu vinsku čašu, verujući da, kada se pije našte srca, čisti.”(Sima Trojanović)
\r