Toggle Navigation

 

ANASON/ANISUM

(grč. aneson) = ANIS (iz latinskog jezika Pimpinella anisum)

Plativoo
jednogodišnja začinska biljka s mirisnim plodovima iz familije Umbelliferae, koji služe i kao lek i ka začin. Poreklom je iz Egipta i Male Azije, a uzgaja se i na prostorima Balkana. Od ove biljke koriste se i list i plod. Od mladih zelenih listova anisa pripremaju se egzotične salate, sosovi i marinade. Plodovi se koriste osušeni i tada su veoma mirisni, a upotrebljavaju se kao začin za testa, kolače, kompote. Takođe, plodovi se dodaju i u alkoholna pića čime se postiže njihova aromatičnost, pa su tako poznate rakije: mastika, uzo, aniset, apsint, pastis, raki, sambuka. Anis je poznat i u narodnoj medicini, služi kao lek protiv gastritisa i kolika, blagotvorno deluje na nerve i mišiće, a takođe stimuliše sekreciju žuči i pljuvačke. 
\r