Toggle Navigation

 

GASTRONOMIJA

Plativoo
je poznavanje veštine pripremanja jela, negovanje kulta uskusne hrane, ali takođe i uživanje u hrani, sladokustvo. Uz ovaj naziv može ići i drugi, gastrologija, jer svakako podrazumeva proučavanje i poznavanje kulinarstva kako bi se izgradile i uznegovale takve veštine. Kulinarstvu se dalo na značaju u svakoj razvijenijoj civilizaciji. Smatra se da su se prvi profesionalni kuvari pojavili u Persiji, još od 6. veka pre n. e. Zanimljivo je da prvi pisani tragovi, koji ukazuju na ozbiljno bavljenje kulinarstvom, datiraju još iz  4. veka pre n. e.   reč je o najstarijoj knjizi iz kulinarstva, Opsologiji, napisanoj u Grčkoj.
\r

Pored persijske kuhinje, koja je izgleda udarila temelje kulinarstvu, predstavile su se kao najstarije i kuhinje sa tradicijom: kineska, egipatska, indijska, rimska i grčka. U međuvremenu su uzrasle i stasale i kuhinje drugih kultura, tako da je danas cenjena i francuska, koja nosi notu prefinjenosti, pored nje još i bečka u svojoj raskošnosti, a italijanska opet u svojoj lakoći, jednostavnosti i bogatstvu ukusa.