Toggle Navigation

 

ŠAFRAN

(od turske reči safran Ili arapske zafran)

Plativoo

je lukovičasta biljka, iz familije Iridaceae, sa tri vlaknasta žiga u cvetu koji se upotrebljavaju kao začin, kao lek i za bojenje. Ova lepa biljka, nežnog cveta crvenkastožute boje, poreklom je iz Male Azije. Veoma je cenjen u kulinarstvu kao začin i veoma skupocen (važi za najskuplji začin), jer za 1 kg začina treba sakupiti 150 000 cvetova šafrana. Cvetovi se suše, a potom melju u prah. U jela se dodaje u malim količinama, takao što se prah otopi u malo vode. Njegov ukus je slatko-gorak, a miris veoma karakterističan. Koristi se kao prirodna boja za jela od pirinča, za čorbe, testa i peciva. Glavni začin je u čuvenom španskom specijalitetu paelji, kojem daje ukus i boju, a takođe i francuskoj ribljoj supi. Šafran se dobro kombinuje sa korijanderom i karanfilićem. U njegovom sastavu ima vitamina B2 i betakarotina, šećera, eteričnih ulja, pektina i krocina (pigmenta rastvorivog u vodi, koji šafranu daje boju). U narodnoj medicine poznat je kao lek za bolove u želucu, za mirenje, za regulicanje menstruacionog ciklusa i za jačanje srca. Farmaceutska industrija ga koristi za preparat za jačanje organizma.