Toggle Navigation

 

ADITIV

Plativoo

je veštačko sredstvo, koje se dodaje nekom proizvodu radi poboljšanja ukusa, promene boje, bolje konzervacije i dr. Poznato je da se danas u svetu koristi više od 3000 raznih aditiva. Proizvodnja aditiva je otpočela kada i proizvodnja industrijske hrane. Oni su  neizostavni u proizvodima od voća i povrća, suhomesnatim proizvodima, kao i onima od brašna i mleka, a tek u bombonama i čokoladama su neizbežni. Neki od njih poboljšavaju ne samo ukus već i hranljivost, a neki kod osetljivih osoba mogu da izazovu razne zdravstvene tegobe ili neprijatnosti (glavobolje, nesanicu, alergije, razdražljivost…). Prehrambenim aditivima se tačno zna hemijski sastav. Aditivi su pod stalnom kontrolom stručnjaka, naznačena je i njihova dnevna dozvoljena doza (ADI), ukoliko se prekorači preporučena mera tada postaju štetni. Radi lakše identifikacije uvedeno je označavanje aditiva sa E i brojem  (to je sistem za označavanje aditiva od strane EC, kojeg je prihvatio veći broj zemalja). Kada se utvrdi da je neki od njih toksičan onda se povlači iz upotrebe.