Toggle Navigation

 

ARONIJA

Plativoo

ova vrsta bobičastog voća koja je slična našoj borovnici, poreklom je iz Severne Amerike a odatle je dospela u Sibir. Veoma je otporna na niske temperature pa je zbog toga zovu  i sibirska aronija, a takođe joj ne smetaju ni suša, ni insekti, ni zagađivači. Aronija je istovremeno i lek i hrana. Plodovi su oporog ukusa, a koriste se za pripremu: sokova, vina, džemova, čajeva, sirupa, kompota, likera, tkođe se koristi i kao začin i boja u pićima i jogurtu. Njena lekovita svojstva su mnogobrojna zbog velike koncentracije antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine). Od vitamina sadrži:  C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P.  Aronija takođe sadrži i redak voćni šećer sorbitol, a i bogata je mineralima: klacijumom, kalijumom, gvožđem, molibdenom, manganom, fosforom, jodom.