Toggle Navigation

 

Čarobni napitak za svaki dan

Iako prava kultura uživanja u čajevima nije rasprostranjena u našim krajevima već ih se svi uglavnom setimo tek kada smo prehlađeni, zahvaljujući mnogobrojinim informacijama o pozitivnim uticajima na zdravlje, čajevi postaju sve popularniji. Izaberite bilo koji od nekoliko hiljada vrsta čajeva i osetite njegova čarobna svojstva.

Sigurno u kući imate nekoliko vrsta čajeva, od kamilice, nane, lipe ili šipka. Verovatno ste kupili i zeleni čaj jer želite da formirate naviku koja će vam pomoći u jačanju imuniteta, prevenciji od raznih bolesti... Ali, kako kod nas ne postoji tradicija ispijanja popodnevnog čaja kakva se gaji u nekim drugim kulturama, čaj, i to najčešće od lekovitog bilja, se i dalje priprema tek kada se neko od ukućana razboli. Međutim, i u takvim slučajevima retko kada se piju čajevi od mešavina koje su sastavili stručnjaci. Uglavnom se piju poznate, najsigurnije tzv. domaće varijante koje ne mogu da škode zdravlju, a odlično rehidriraju, što je vrlo važno kada ste prehlađeni i bolesni.
Čajevi od kamilice ili nane su obavezni na svim spiskovima za nabavku. Daju se, bukvalno, za sve vrste boljki, verovatno zato što te biljke imaju blagotvorno dejstvo na probavni sistem i ublažavaju razne upale. Topao čaj od šipka, sa medom i limunom je ukusan napitak, prepun materija koje krepe organizam. Čaj od lipe pomaže u lečenju upale disajnih puteva, dok omiljeno piće egipatskih faraona - čaj od hibiskusa, prepoznatljive crvene boje i kiselkastog ukusa, obiluje flavonoidima.
Probajte Rooibos - ukusni crveni čaj koji ne sadrži kofein, ali je snažan antioksidans i bogat je mineralima. Potiče od igličastih listova afričkog crvenog žbuna, koji raste samo u jednom delu Južnoafričke Republike. Vrlo je aromatičan i deluje osvežavajuće. Pomaže kod problema sa želucem i želudačnom kiselinom, grčevima, mučninom. Mogu ga piti deca, trudnice i starije osobe.
Zeleni i crni - pravi čajevi
Ako želite pravi čaj izabraćete zeleni, crni ili ulong. Oni predstavljaju osušeno lišće zimzelene čajne biljke čajevac, odn. Camellia sinensis. Ova biljka sitnih listića i visine žbuna raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i južnim padinama Kavkaza. Kako je u pitanju ista biljka, različiti čajevi se dobijaju u zavisnosti od tehnološkog procesa. Listovi za zeleni čaj se izlažu pari, a zatim suše, dok se lišće za crni čaj potpuno oksidira. Ulong listići prođu samo delimično kroz process vrenja. Ovi napici imaju vrlo veliku nutritivnu vrednost zbog antioksidativnih moći, a zahvaljujući kofeinu i taninu, šolja pravog čaja budi i krepi organizam. Osim toga, zeleni čaj snižava nivo holesterola, pomaže snižavanju krvnog pritiska, blagotvorno deluje na srce i krvne sudove
Kako se piju čajevi?
I danas se rituali pripreme i popodnevnog ispijanja čaja poštuju u mnogim zemljama, mada se sve češće koriste čajevi iz filter vrećica koje su praktičnije, ali, kako pravi poznavaoci kažu mnogo lošijeg I slabijeg ukusa. Služe se čajevi sa ili bez različitih aroma, bez ili sa malo mleka, sa ili bez limuna, ali obavezno uz keksić ili čuvene engleske skonse sa džemom i kremom. Mleko se, zbog jakog ukusa čaja, dodaje crnom čaju jer neutrališe njegovu kiselost.
Ingliš brekfast je verovatno jedan od najpoznatijih crnih čajeva i predstavlja mešavinu više vrsta različitih crnih čajeva. Vrlo je jak i pije se sa malo mleka.
Drugi, vrlo popularan je Erl Grej kome se dodaje aromatično ulje bergamota, ali se zato pije bez ikakvih drugih dodataka - šećera, meda, limuna ili mleka.
U zelenom čaju ima manje kofeina nego u crnom čaju, a zbog nižeg stepena oksidacije  sadrži veću količinu tanina, što mu daje gorkast ukus. Za pravilnu pripremu zelenog čaja neophodno je da se zagrevanje vode zaustavi pre tačke ključanja, između 80 i 85*C, a potopljene listove treba izvaditi najviše nakon četiri minuta, inače čaj može biti veoma gorak.
Interesantno je da među najpoznatije zelene čajeve spada čaj od jasmina koji, gajeći se između žbunova čajevca, poprima njihov miris i aromu. Vrlo je delikatnog ukusa, pa se i on pije bez dodataka koji bi ga izmenili. Baš zbog svojstva da listovi čajeva vrlo lako upijaju druge arome, nikada nemojte čuvati svoje čajeve blizu izvora jakih mirisa.
Biljne i voćne infuzije
Ipak, kod nas su i dalje najpopularnije vrste lekovitih, biljnih čajeva i onih od mirisnih voćnih mešavina. Ovi čajevi ne sadrže kofein i prave se od jedne ili kombinacije voća i različitih lekovitih biljaka. Lako se pripremaju, vrelom vodom prelijemo sušeno bilje ili filter vrećicu sa biljem, poklopimo, sačekamo pet do 10 minuta, zatim procedimo ili izvadimo filter vrećicu i napitak je spreman. Da li ćete ga zasladiti šećerom ili medom ili ćete ga piti nezaslađen, zavisi od ličnog ukusa ili od toga da li želite da postignete lekovito dejstvo ili vam je na umu čisto uživanje. Za ovo prvo, trebalo bi da znate da se lekovita svojstva u velikoj meri gube i razgrađuju u prisustvu šećera.
Voćni čajevi se sve češće konzumiraju jer se danas mogu kupiti različite kombinacije ukusa i aroma sa ukusom jabuke, jagode, višnje, kajsije, pomorandže, grejpfruta, sa ili bez začinskih biljaka kao što su cimet, vanilla ili đumbir. Piju se topli, mlaki ili rashlađeni. Ako ste na izletu, zimovanju ili na putu, pripremite umesto kafe topao čaj i čuvajte u termos boci.
Vrlo je bitno da čaj servirate u vatrostalnim ili porcelanskim, i svakako lepim šoljama, jer će to pružiti dodatno uživanje. Možete ih poslužiti uz krišku limuna, sa medom, kockicama šećera u raznim oblicima, čajnim keksićima...I ne morate čekati posle podne, čaj se može piti i ujutru, i u podne, i uveče. Uživajte u njegovim plemenitim svojstvima tokom cele godine, dopustite da vas zagreje zimi kada vam je hladno ili da vas rashladi leti kada vam je vruće.

Stara kineska izreka kaže: Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan.

‚‚Ako vam je hladno, čaj će vas ugrejati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti ... " - Vilijam Gledston, engleski premijer, 1865.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Tajna dobrih čajeva

Čarolija čaja i meda