Toggle Navigation

 

Kada se preporučuje oprez?

Dobro proučite listu biljaka koje u nekim slučajevima mogu izazvati zdravstvene tegobe.

Lekovito bilje veoma je korisno u lečenju raznih bolesti i tegoba, pa većina ljudi nema nikakve probleme prilikom konzumiranju čajeva i napitaka od trava, začina i povrća. Međutim, postoje rizične grupe, kao što su trudnice ili osobe sa određenim zdravstvenim tegobama, kojima biljke mogu naškoditi. S druge strane, na organizam može štetno da deluje i veća količina ili dugoročna upotreba određenog bilja, kao i eterična ulja iz njihovog sastava.
Proverite koje biljke mogu biti štetne, u kom slučaju, i kakve kontraindikacije izaziva njihova upotreba.
Žalfija - Napitke od žalfije treba izbegavati u slučaju hipertenzije i obavezno tokom trudnoće.
Koren valerijane - Ne sme se koristiti u dužem vremenskom periodu i u većim količinama jer može negativno da utiče na organe za varenje, izaziva glavobolju, mučninu, uznemirenost i remeti rad srca.
Uva - Osobe sa gastritisom, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu treba da budu oprezne prilikom upotrebe napitaka od uve. Osim toga veća količina čaja od ove biljke može izazvati mučninu.
Aloja - Upotreba napitaka na bazi ove lekovite biljke ne preporučuje se u slučaju bolesti jetre i žučne kese, krvarenja u materici i hemoroida, kao i tokom trudnoće.
Ženšen (koren) - Dugoročno korišćenje i primena velikih doza izaziva negativne posledice kao što su nesanica, glavobolja, probadanje u srcu, problem sa potencijom...
Kopriva - Preparati od ove biljke mogu izazvati neželjena dejstva kod osoba koje boluju od hipertenzije i ateroskleroze, a ne treba je koristiti ni u slučajevima krvarenja usled priraslica, cista, polipa i tumora materice.
Šipak - Kada popijete napitak od šipka, usta obavezno odmah isperite mlakom vodom, jer kiselina koju sadrži nagriza zubnu gleđ.
Kantarion - Treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe ove biljke, jer dugoročno korišćenje izaziva sužavanje krvnih sudova i povećava krvni pritisak.
Zova - Direktan kontakt sa svežim cvetom zove kod osetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije. Osim toga, bobice zove su otrovne.
Maslačak - Može izazvati proliv, pa ga treba pažljivo upotrebljavati.
Sirovi anis može da izazove fotodermatitis i kontaktni dermatitis.
Beli luk treba da izbegavaju trudnice, a nikako ne smeju da ga upotrebljavaju epileptičari.
Majoran se ne sme koristiti tokom trudnoće. Osim toga, veće doze mogu da prouzrokuju glavobolju.
Lovor ne bi trebalo da ga koriste trudnice i dojilje, kao i osetljivije osobe, jer može izazvati burne reakcije.
Ljuta paprika u prevelikim dozama može da dovede do pojave gastritisa, povećanja kiseline u želudačnom soku, zapaljenja bubrega, zatvora i hemoroida.
Sok od nara treba piti razblažen vodom, jer napitak sadrži mnogo raznih kiselina, koje nadražuju želudac i oštećuju zubnu gleđ.
Svež sok od cvekle može da prouzrokuje spazam krvnih sudova. Zato treba da odstoji 2-3 sata da bi isparile štetne materije i tek nakon toga da se konzumira.
Crna rotkva ne preporučuje se osobama koje imaju upalu sluznice želuca i creva, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i bubrežnim i srčanim bolesnicima.
Spanać - Osobama sa narušenim funkcijama bubrega i bešike preporučuje se da izbegavaju spanać, a to se odnosi i na one sa poremećenom funkcijom štitne žlezde.
Ren ne bi trebalo da koriste osobe koje boluju od gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, enterokolitisa i nefritisa, nezavisno od toga da li se koristi svež ili kao lekoviti sok u kombinaciji sa drugim namirnicama.
Artičoka - Napitke i preparate koji sadrže artičoku ne bi trebalo da koriste ljudi koji imaju kamen u žuči.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Jesen na trpezi

Alergijske reakcije na hranu