Toggle Navigation

 

Izuzetna važnost omega 3 masnih kiselina

Ukoliko već ne uzimate visokokvalitetni dodatak ishrani u vidu omega-3 masnih kiselina, šta čekate? Nauka koja stoji iza ovoga je jasna i glasna: omega-3 masne kiseline su neophodne za optimalno zdravlje

Plativoo

Omega-3 masne kiseline su jedan od retkih slučajeva kada se preporučuje uzimanje dodataka ishrani umesto nadoknade preko hrane. To je zato što je glavni izvor ovih masnoća u ishrani riba, a većina ribe koja je komercijalno dostupna (čak i uhvaćena u divljini) često je zagađena teškim metalom živom i drugim toksičnim materijama.
Ukoliko možete naći ribu koja je dokazano čista i nezagađena, onda bi to bio Vaš idealni izvor omega-3. Ali, za one koji to ne mogu (velika većina ljudi), dodatak ishrani je sledeća najbolja opcija.
Da li unosite dovoljno omega-3?
Omega-3 u ribi i morskoj hrani je bogata sa dve masne kiseline neophodne za zdravlje, DHA I EPA. Ove dve masne kiseline su ključne u prevenciji bolesti srca, tumora i mnogih drugih bolesti savremenog čoveka. Vaš mozak je takođe jako zavisan od DHA - niski nivoi DHA se povezuju sa depresijom, šizofrenijom, gubitkom pamćenja, i povecanim rizikom za nastanak Alchajmerove bolesti.
Naučnici takođe povezuju nedovoljan unos omega-3 masti u trudnoći sa prevremenim porodajem i malom težinom na porođaju, kao i sa hiperaktivnošću kod dece. Pa ipak, većina ljudi ne uspeva da unese dovoljne količine ove esencijalne masnoće. Čak i vodeći zdravstveni autoriteti govore da nedostatak omega-3 predstavlja jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema u savremenom društvu.
Dok većina ljudi ne unosi dovoljno omega-3, sa druge strane unose previše drugu vrstu masti, omega-6. Omega-6 se uglavnom nalaze u biljnim uljima (ukoliko jedete prerađenu hranu unosite ih mnogo!) i iako su neophodne za ljudsko zdravlje, ukoliko se unose u prevelikim količinama, mogu da uzrokuju zdravstvene probleme.
Idealan odnos omega-6 prema omega-3 je 1:1. Međutim, taj odnos u savremenom svetu iznosi približno od 20:1 do 50:1. Prema jednoj studiji objavljenoj u prestižnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition, visok odnos omega-6 prema omega-3 može da poveća rizik za nastanak demencije, a to predstavlja samo vrh ledenog brega.
Istraživači sa Univerziteta Mičigen tvrde da uključivanje više omega-3 nego omega-6 u vašu ishranu može da zaštiti vaša tkiva i organe od zapaljenja, jednog od glavnih uzroka brojnih hroničnih bolesti i starenja. Da biste vaš odnos omega-6 prema omega-3 približili idealnom odnosu od 1:1, jednostavno smanjite unos svih biljnih ulja (to uključuje i ona u prerađenoj hrani) i uzimajte redovno omega-3 u vidu dodatka ishrani.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Riba na trpezi - izvor zdravlja

Suplementi: za ili protiv?