Toggle Navigation

 

Jagode – slatko crveno uživanje

Jagode spadaju u porodicu ruža, sa cvetom bele boje, i jarko crvenim plodom. To je verovatno najomiljenije voće i retki su oni koji ga ne vole i ne konzumiraju čim se pojave u proleće.

Plativoo

Energetska i nutritivna vrednost - Prema piramidi pravilne ishrane, preporučuje se 2–4 obroka voća na dan. Kao jedinica obroka uzima se 8 jagoda srednje veličine, što iznosi približno 150 g. Energetska vrednost po jedinici obroka je 50 kcal. Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Dobar su izvor prehrambenih vlakana – jednim obrokom osuguraćete sebi 16% preporučenih dnevnih potreba. Prehrambena vlakna deluju blagotvorno na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog creva.

Jagode u kulinarstvu – Najlepše ih je jesti sveže, tek donešene sa pijace. Potrebno ih je oprati pod mlazom hladne vode, očistiti od peteljki neposredno pre posluživanja i servirati. Možete ih poslužiti i sa dodatkom šećera, šlaga i limunovog soka. Dobro se slažu sa tamnom ili svetlom čokoladom, pa ih možete umakati u čokoladni fondu, ili u rastopljenu čokoladu. Izvanredne su u kombinaciji sa alkoholnim pićima kao što je šampanjac, beli rum, liker od pomorandže ili crveno vino.
Jagode se mogu i kuvati i izuzetna su poslastica ako pripremite slatko od jagoda, džem ili marmeladu. Na isti način možete koristiti i šumske jagode koje imaju rafiniraniji ukus i aromu.