Toggle Navigation

 

KELJ PUPČAR-ukusan i zdrav

Iako ima prijatan ukus i izuzetno je hranljiv, bogat nizom biološki vrednih sastojaka, kelj pupčar nije dovoljno zastupljen u ishrani. Prednost se obično daje ostalom povrću iz familije kupusnjača, kao što su kupus, karfiol, brokoli, keleraba. Poznat je i po nazivima prokelj, prokulica, prokula ili briselski kupus

Plativoo

UKUSNIJI POSLE MRAZA
Za ishranu se koriste glavice, zapravo pupoljci formirani u pazuhu listova. Uglavnom su prečnika dva do četiri centimetra i mase tri do deset grama. Na jednoj biljci može ih biti i do stotinu. Upotrebljava se i lišće, koje je dobra zamena za raštan, dok su ostaci stabla i listova odlična stočna hrana. Glavice se najbolje obrazuju u jesen, kada su dani vedri, a noći prohladne, s blagim mrazevima. Smatra se da su ukusnije posle prvog mraza. Ako je vreme toplo, slabo se zavijaju i ostaju meke. Ubiraju se postepeno, od osnove prema vrhu, jer tako i dospevaju. Berba započinje u oktobru i traje do januara, a ponekad i do proleća
(ako je zima blaga). Na velikim površinama prokelj se jednokratno bere u novembru,  najčešće ručno, odsecanjem ili kidanjem glavica, iako u svetu postoji i mašina za ovu namenu.
BOGAT C VITAMINOM
Prokelj ima znatno više suve materije nego kupus. Od hranljivih sastojaka preovlađuju proteini, slični onima u mesu, mleku i jajima. Bogat je i ugljenim hidratima i mastima, pa zbog toga, za razliku od kupusa, poseduje gotovo dva puta veću energetsku vrednost. Naime, u 100 g kelja pupčara ima oko 50 kcal, a u istoj količini kupusa 24. U sirovim glavicama nalazi se oko 120 mg vitamina C, a dobar su izvor i provitamina A i vitamina B kompleksa. Od mineralnih materija zastupljeni su kalijum, natrijum,  fosfor, kalcijum i sumpor. Sadrže i dijetalna vlakna, hlorofil, limunsku kiselinu...
Ovo porće priprema se brzo i jednostavno. Sveže glavice, prokuvane u vreloj vodi ili na pari, najčešće se koriste kao prilog ili dodatak salatama. Mogu se pohovati, puniti nadevom, dinstati ili pržiti i služiti kao toplo predjelo, prilog ili glavno jelo. Konzervirani, kiseli pupovi zadržavaju sve osobenosti delikatesnog povrća i naročito se cene u zapadnoj Evropi.
LEKOVITOST
Zbog sadržaja dijetnih vlakana, kelj pupčar doprinosi boljem varenju i održavanju normalnog nivoa holesterola i šećera. Pored toga, glukozinolati i antioksidantni karotenoidi jačaju imunitet, neutrališu slobodne radikale, štite od infekcija i deluju preventivno na različite oblike kancera.