Toggle Navigation

 

KORAK PO KORAK do uspešne zabave!

U prazničnim danima praksa organizovanja proslava u poslovnim prostorijama, privat¬nih zabava u kućama i stanovima, vrlo je raširena. Kada god postoji dobar povod red je i da otvorite vrata za one koje želite da ugostite. Naravno, osim opuštene atmosfere, muzike i zabave, gostima ponudite i ukusne zalogaje.

Plativoo

1. ODREDITE DATUM I POZOVITE GOSTE
Vreme, mesto i broj gostiju odrediće i kompleksnost organizacije zabave. Proverite finalni spisak, saznajte da li neko od gostiju ima posebne zahteve (npr. u vezi sa alergijama na pojedine namirnice) i smislite male, slasne zalogaje koji će zadovoljiti sve ukuse.

2. OSMISLITE JELOVNIK, IZRAČUNAJTE KOLIČINE
Potrebna količina hrane zavisi od broja gostiju, ali svakako računajte da izaberete hranu koju možete pripremiti unapred kako biste više vremena proveli sa gostima nego u kuhinji. Možete da poslužite peciva, premaze, umake, masline, punjena jaja, sirnu ili mesnu platu... Najbolje je pripremiti 6 do 8 različitih vrsta jela, pri čemu neko opšte pravilo glasi da za svaku osobu računate po dva od svake vrste. Ova količina ne uključuje umake i salate koje bi takođe trebalo obavezno da poslužite.

3. PRIPREMITE šTO VIšE NAMIRNICA UNAPRED
Počnite pripremu namirnica na vreme – sve što možete ranije uradite – izmerite količine, izrendajte sir, iseckajte sastojke i smestite ih u posude, izvadite puter ili margarin da omekša kako biste ga lakše i brže mazali... Vodite računa i o tome da koristite što svežije i kvalitetnije sastojke jer će to dati i bolji rezultat. Gosti će ceniti domaće verzije čuvenih stranih specijaliteta i verujemo da će tražiti recept i savet kada budete razmenjivali utiske.

4. šVEDSKI STO - PRIMAMLJIVO šARENILO SA UKUSOM
Bez obzira na to da li postavljate tzv. švedski sto ili za vreme zabave među gostima kruže poslužavnici sa hranom, vrlo je važno da ponudite izbor veličine, oblika, boje i teksture hrane, kako bi sve izgledalo i vizuelno primamljivo. Izaberite uži a duži sto kako bi hrana bila što dostupnija. Takođe, nemojte iznesti svu hranu na sto, već deo čuvajte u frižideru ili toploj rerni, u zavisnosti od toga kako je služite.

5. ULOGA DOMAĆINA
Kada gosti stignu i zabava počne, potrudite se da sve teče glatko. Budite spremni ali i fleksibilni kako biste se snašli u svakoj mogućoj hitnoj situaciji. Proveravajte da li gostima nešto potrebno, dopunjavajte poslužavnike sa hranom, obezbedite dovoljno pribora za jelo, salveta... Držite sve konce u rukama, ali dopustite sebi da se opustite i uživate u zabavi.