Toggle Navigation

 

Vitamin P - bioflavonidi štite krvne sudove

Ukoliko u vašoj ishrani dominiraju namirnice životinjskog porekla, a uz to niste ljubitelj voća, naročito citrusa, možete biti u opasnosti od nastanka srčanog ili moždanog udara koji nastaju zbog začepljenja malih krvnih sudova u srcu i mozgu.

Plativoo

Međutim, zahvaljujući bioflavonidima iz voća atraktivnih boja i čuvenih 5 dnevnih obroka voća i povrća, rizik je znatno niži.
Vitamin P se u hrani nalazi u kori pomorandži, crnom i belom luku, zelenom biberu, celeru, ljuskama krompira i paradajza, kajsijama, višnjama, grožđu, šipku, crnoj ribizli, kupinama, malinama i drugom jagodičastom voću, te u heljdi.
Najaktivniji su bioflavonoidi iz citrusnih jedinjenja. U citrusne bioflavonoide spadaju limun, narandža, mandarina i grejpfrut. Nalaze se u kori, belom sunđerastom sloju ispod kore i u membranama između segmenata ploda.
Pokazalo se da su bioflavonoidi korisno pomoćno sredstvo kod prskanja kapilara naročito kod osoba koje su prisiljene da svakodnevno uzimaju aspirin, protiv hronične venske insuficijencije, kod manjih sportskih povreda gde je nužna brza rehabilitacija, kod manjih ili većih modrica nastalih zbog udaraca tupim predmetima, zatim kod šećerne bolesti, katarakte, retinopatije, otoka i upale zubnog mesa itd.
Takođe, osobe koje u ishrani kontinuirano imaju visok nivo bioflavonoida, imaju značajno manji rizik od pojave malignih bolesti.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Bobičasto voće

Grejpfrut

Limun