Toggle Navigation

 

Zdravlje u čaši vina

Vino je alkoholno piće svojstvene arome i boje, dobijeno procesom fermentacije soka, najčešće od grožđa, pod uticajem gljivice Saccharomyces ellpsoideus, u uslovima bez prisutnosti kiseonika pri temperaturi od oko 30°C uz 25% šećera

Plativoo

Uz vitamine i minerale koji pomažu boljem funkcionisanju organizma, vino ima i hranljive sastojke: šećer (dekstrozu), glicerol, proteine i alkohol. Od vitamina su prisutni: A, B i C, kao i 13 minerala. Crveno je vino bogatije hranljivim sastojcima nego belo, a belo ima nešto više riboflavina (B2 vitamina) od crvenog. Vitamin B je u vinu stabilan i ne nestaje starenjem vina.
Vino ima malu energetsku vrednost - 100 g belog vina srednjeg kvaliteta sadrži 68 kcal. Vino je odlično za vreme jela, jer svojom kiselinom dostiže nivo kiseline želudačnog soka i tako dopridonosi boljem varenju. Alkohol u umerenim količinama stimuliše varenje, rad srca, cirkulaciju i stoga mnogi nutricionisti preporučuju vino kao važan sastojak ishrane. Umerenom potrošnjom smatra se 70 g etanola (ili 1 l slaboalkoholnog vina) nedeljno, što odgovara kolicini od 1 dl vina dnevno. Na području Mediterana, gde se crveno vino pije razređeno s vodom, bevanda, ukupna smrtnost i smrtnost izazvana kardiovaskularnim oboljenjima manja je nego na područjima gde se vina ne konzumiraju.
Najzaslužnijima za zdravstvene učinke vina smatraju se organska jedinjenja koja spadaju u antioksidanse - polifenoli, posebno resveratrol. Dokazano je da je resveratrol i do 10 puta prisutniji u crvenom (oko 5 mg/l) u odnosu na bela vina i odgovoran za redukciju rizika raznovrsnih oboljenja, a najviše kardiovaskularnih.
Svako vino ima posebne osobine koje dopunjuju ukus pojedinih jela kod pripreme ili kao piće. Postoje određena pravila o tome koje je vino najbolje uz pojedino jelo, pa o tome vodite računa prilikom kupovine.
Osim što je važna boja, vina moraju biti čista i bez oporog okusa. Važna je i temperatura čuvanja vina. Crvena (crna) vina poslužuju se na temperaturi 18-20°C, bela na 10-12°C, a šampanjac na 5-6°C.


Hladna predjela - lagana bela vina i rose vina

Uz školjkaše - suva penušava ili mlada bela vina

Uz kuvanu ribu - lagana bela vina

Uz prženu ribu - punija bela vina

Uz pečenu ribu - crvena vina

Uz teletinu i živinu - bela i rose vina

Uz tamna mesa - crvena vina i punija bela vina

Uz pikantna jela - suva bela i crvena vina

Uz sireve - bela suva vina i crvena dugo čuvana (odležana) vina

Uz kolače - polusuva penušava, aromatična polusuva i slatka vina.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Vodič za biranje vina

Pogačice sa čvarcima i vinom