Toggle Navigation

 

Banatski salčići

Uživajte u ukusu Banata...

Plativoo
Priprema

Razmrviti kvasac u toplom mleku sa dodatkom kašičice šećera. Dodati kašiku brašna i ostaviti da uskisne. Salo očistiti od opni i žila i samleti na mašini za meso. Odvojiti malo brašna i utrljati 300 g sala. U pripremljen kvasac dodati brašno, so i mesiti testo, pa na kraju dodati utrljano salo i brašno. Ostaviti testo oko 30 minuta da se udvostruči. Testo razviti u obliku kvadrata i premazati trećinom samlevenog sala i preklopiti kao pismo. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Postupak ponoviti još najmanje tri puta. Svaki put kada preklapate testo, uraditi istim redosledom, da testo bude lisnato. Na kraju testo rasklagijati u obliku kvadrata, nikako mesiti. Kvadrate na sredini puniti džemom i krajeve skupiti. Može se i preklapati. Redjati u pleh. Peći u rerni na 200 stepeni dok blago ne porumene. Kad se izvade iz rerne, pokriti krpom da malo odstoje, pa ih posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom...

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Sastojci

    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica soli
    • 1 kg brašna
    • 600 g sala
    • 200 g šećera u prahu
    • vanil-šecer
    • nadev:
    • testo:
    • 1 kockica kvasca
    • pekmez od šljiva