Toggle Navigation

 

Kuglof sa čokoladom i pomorandžom

Ovaj kuglof sam htela da nazovem i "Ljubavni kuglof". Zašto ljubavni, zato jer u sebi sadrži sve one sastojke koje bih, da sam neka prava veštica (mada ima i nekih koji bi rekli da jesam) stavljala u čarobni ljubavni napitak. Možda i postoji neki sličan recept za kuglof, negde, ali ovo je moja kreacija i trenutak inspiracije. U prvom momentu sam htela da to bude kuglof sa višnjama, ali sam se u zadnjem momentu predomislila, jer kombinacija čokolade i narandže je isto veoma "seksi". Takođe, u ovaj kuglof sam stavila dosta ribanog muskatnog oraščića i cimeta koji navodno takođe pobuđuju ljubavnu... hmmm... želju ;)

Plativoo
Priprema

Puter, šećer i vanil šećer penasto umutite mikserom. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno mućenje. U ovu smešu dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i na vrh noža soli (kao kad pravite palačinke). Sve još jednom dobro umitite mikserom. Dodajte naribanu koru i sok od narandže, čokoladu iseckanu na kockice, rum i začine. Lešnik pre nego što sameljete propržite kratko u tiganju da bi imao jaču aromu i mlevenog ga dodajte u testo. Sve dobro promešajte varjačom. Kalup za kuglof premažite puterom i pospite brašnom. Testo izručite u kalup i stavite ga u rernu zagrejanu na 180°C, i pecite otprilike sat vremena. Pre nego što izvadite kuglof iz rerne probajte iglom da li je dobro pečen. Ako na igli ne ostaje trag znači da je dobar, ali vodite računa ni da ga ne prepečete jer će biti suv. Pečeni kuglof, kad ga izvadite iz rerne, ostavite desetak minuta da se malo prohladi i prevrnite na tanjir. Za ovaj kuglof sam napravila preliv od čokolade na sledeći način: otopite i izmešajte 100 g čokolade, 1 kašiku putera, 1 kašiku mleka, 1 kašiku ruma. Otopljenom čokoladom prelijte još topao kuglof i sve ostavite da se ohladi - pod uslovom da možete (ili u ovom slučaju, ako morate) da dočekate da se ohladi. http://www.kuvarancije.com/recepti/slatki%C5%A1i/item/169-kuglof-sa-%C4%8Dokoladom-i-pomorand%C5%BEom

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

cicans

Sastojci

    • 200 g putera
    • 200 g šećera
    • 6 jaja
    • 300 g brašna
    • 150 g lešnika
    • 100 g čokolade
    • 2 dl sveže isceđenog soka od narandže (to je otprilike 2-3 narandže)
    • 2 kašike kakaa
    • 1 vanil šećer
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • ruma
    • malo soli
Ključne reči:
puter šecer cokolada pomorandža rum