Toggle Navigation

 

Grčka piknik pita

Ova grčka piknik pita je kao što joj i samo ime kaže je idealna za piknike. Ide lepo vreme i šteta ga je ne provesti negde u prirodi. Ponesite pitu, ćebence , pozovite drage prijatelja da vam se pridruže i uživajte.

Plativoo
Priprema

Priprema : Fil: Skuvajte pirinač i pustite da se ohladi. Crni i beli luk propržite na kašici maslinovog ulja. Oprani i dobro ocedjeni spanać u multipraktiku ili ručno sitno iseckajte. Dve tikvice iseckajte na kružiće i propržite ih kratko na preostalom ulju. Jaja, mleko, jogurt, seckani spanać, rendani parmezan umutite da dobijete homogenu smesu. U tu smesu dodajte proprženi beli i crni luk, kao i izmrvljenu fetu. Blago promešajte varjačom ili kašikom. Testo: Sastojke za testo dodajte u multipraktik i umesite testo. Testo možete umutiti i mikserom. Umućeno testo zavite u providnu foliju i ostavite da se odmori u frižideru 30-tak minuta. Nakon odmaranja testo izvadite, i oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite u krug prečnika 32 cm. Prebacite testo u okrugli kalup za pečenje. Ja koristim kalup za torte prečnika 28 cm. Testo izbockajte viljuškom i prekrijte drugim listom papira za pečenje. Preko njega rasporedite baking beans ( u mom slučaju to su obični stakleni klikeri koji odlično služe svrsi). Testo pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180°C 12 minuta . Skloniti papir i klikere i peći testo otkriveno još minut ili dva. Slaganje pite: Na polupečeno testo ravnomerno rasporedite kuvani pirinač. Preko njega složite propržene tikvica. Preko tikvica ravnomerno nanesite fil sa jajima i spanaćem. A na vrhu kao ukras rasporedite kriškice treće nepečene tikvice. Pitu peći 35 do 40 minuta na 180°C. Pustite da se malo ohladi, pa je izvaditi iz kalupa. Služiti je toplu ili hladnu u stanu ili u prirodi na piknku. Prijatno :)

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Autor:

Zoka

Sastojci

    • 225 g mekog brašna
    • prstohvat soli
    • 1 kafena kašičica suvog bosiljka
    • 115 g hladnog putera iseckanog na kockice
    • 60 ml hladne vode
    • 3 supene kašike maslinovog ulja
    • 3 manje tikvice ili 1 veci plavi patlidžan
    • 1 luk
    • 300 g mladog spanaća
    • 4 jaja
    • 75 g fete
    • 40 g sveže rendanog parmezana ili pekorina
    • 60 ml jogurta
    • 90 ml mleka
    • 100 g pirinča