Toggle Navigation

 

Čokoladne štangle sa orasima

Kakao prah i čokolada prave se od sušenih semenki koje rastu u mahuni na kakao stablu koje se zove Theobroma cacao što znači "hrana bogova". Istraživanja pokazuju da crna čokolada i kakao u prahu mogu povećati nivo „dobrog“ HDL holesterola i na taj način doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema. 

Plativoo
Priprema

Orahe izlomiti na krupnije komade.

Med, margarin i čokoladu rastopiti u šerpi, dodati orahe, promešati i razliti u dublji kalup.

Ostaviti na hladno da se stegne, zatim iseći na štangle i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 102.5 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g crne čokolade
    • 40 g margarina
    • 2 kašike meda
    • 175 g oraha
Ključne reči:
piknik čokolada orasi med margarin