Toggle Navigation

 

Domaće perece

Jogurt nije samo fantastična, hranljiva i namirnica dostupna tokom cele godine, već i namirnica za koju naučnici tvrde da može da produži život i ojača vaš imuni sistem. Studije pokazuju da učestalo konzumiranje jogurta, naročito kod starih i osoba sa oslabljenim imunim odgovorom, posebno ispoljava povoljan uticaj na zdravlje.

Plativoo
Priprema

Kvasac posuti šećerom, preliti toplim mlekom i ostaviti da uskisne.

Penasto umutiti margarin, dodati mast i jaja, promešati, dodati pripremljen kvasac, brašno i ulje i umesiti glatko odnosno ne previše tvrdo testo. Ostaviti testo da se udvostruči oko pola sata.

Testo rastanjiti oklagijom, modlom vaditi perece, premazati umućenim jajetom, posuti lanom i peći u rerni zagrejanoj na 180*C dok ne porumene.

Perece poslužiti tople za doručak uz čašu jogurta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 53 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 26.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g margarina
    • 250 g masti
    • 2 jaja
    • 1 svež kvasac
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašicica soli
    • 180 ml ulja
    • 800 oštrog pšeničnog brašna
    • 250 ml mleka
    • 1 jaje
    • semenke lana
Ključne reči:
brašno kvasac mast jaja margarin