Toggle Navigation

 

Kiflice od kuvanih žumanaca

Nemojte pojesti više od 3 jaja nedeljno. Ne postoje ograničenja za belanca, zato što se holesterol nalazi u žumancetu. Jedno veće kokošije jaje u sastavu žumanceta ima oko 200 mg holesterola. Ako ste zdravi, ukupan dnevni unos holesterola ne treba da bude veći od 300 mg. Za osobe sa povećanim vrednostima holesterola u krvi, dnevni unos se ograničava na 200 mg.

Plativoo
Priprema

Viljuškom izgnječiti žumanca u činijici.

Umutiti penasto margarin u činiji. Dodati žumanca, so, sok od limuna, prašak za pecivo i promešati. Postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Ukoliko je potrebno dodati još brašna.

Razviti testo oklagijom na tanji list i iseći na kvadrate. Od svakog kvadrata uviti kiflicu i poređati u pripremljenu tepsiju.

Kiflice premazati uljem i ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 40 minuta.

Kiflice poslužiti za doručak uz napitak po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 132 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 63 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 66 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 31.5 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 6 tvrdo kuvanih žumanaca
    • 250 g margarina
    • so
    • sok jednog limuna
    • 300 g pšeničnog brašna
    • 5 g praška za pecivo