Toggle Navigation

 

Juneći gulaš sa noklicama

Gulaš i paprikaš su stara austrougarska jela, veoma rasprostranjena i u vojvođanskoj kuhinji. U mnogim zemljama se pod ovim pojmovima podrazumevaju sva gusta jela napravljena od seckanog mesa sa mnogo luka i crvene začinske paprike. 

Plativoo
Priprema

U ekspres lonac staviti iseckan crni luk, dodati iseckanu šargarepu i celer, junetinu isečenu na kocke, začiniti, preliti soskom od paradajza i vodom.

Poklopiti i uključiti na funkciju MEAT na 25 minuta.

Umutiti jaja, dodati mleko i brašno i promešati dobro smesu za noklice (knedle).

Nakon isteka vremena kuvanja otklopiti lonac, uključiti funkciju HEAT NO COVER i kašikom vaditi po malo smese za noklice.

Kuvati još 10 minuta, odnosno dok noklice ne isplivaju na površinu.

Juneći gulaš sa noklicama servirati i poslužiti topao.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 207 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 103.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 600 g junetine
    • 200 g crnog luka
    • 100 g celera
    • 100 g šargarepe
    • so
    • biber
    • crvena mlevena paprika
    • 150 ml soka od paradajza
    • 2 kašike ulja
  • Knedle:
    • 2 jajeta
    • 80 ml mleka
    • 120 g brašna