Toggle Navigation

 

Svadbarski kupus

Sveži listovi lovora bogati su vitaminom C, moćnim antioksidansom koji jača imunitet i odličan su izvor vitamina A, koji čuva zdravlje očiju i kože. Lovor sadrži i niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin koji pomažu u sintezi enzima zaduženih za regulisanje metabolizma i funkcionisanje nervnog sistema. Ovaj začin dobar je izvor minerala poput bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, selena, cinka i magnezijuma.

Priprema

Na dno ekspres lonca staviti slaninu isečenu na listove. Kupus iseći na kocke. Preko slanine staviti deo kupusa, zatim deo svih vrsta mesa (i svežeg i suvog), polovinu količine luka, biber u zrnu, crvenu mlevenu papriku i lovor list. Slagati istim redom sastojke sve do vrha lonca. Odozgo staviti kupus i suvu papriku (papriku prethodno potopiti u vodu, ostaviti da se malo natopi, a zatim iseći na tračice). Naliti vodom, da ogrezne (max do 1/5 lonca), poklopiti i uključiti funkciju MEAT na 25 minuta. Pre serviranja probati jelo i ako je potrebno dodati još začina. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 1594 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 797 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 glavice kiselog kupusa
    • 300 g svinjskog mesa
    • 300 g junećeg mesa
    • 200 g suvih rebara
    • 200 g suve slanine
    • 10 zrna bibera
    • 4 lista lovora
    • 500 g crnog luka
    • 4 suve crvene paprike
    • 2 kašicice crvene mlevene paprike