Toggle Navigation

 

Zapečen đuveč sa šaranom

Jedno od mnogobrojnih vojvodjanskih jela je i "đuveč". Mnogi ga prave sa dodatkom mesa ili ribe, medjutim, pravi đuvec je jelo bez mesa i sadrži samo razno povrće dinstano u svom soku sa dodatkom pirinča. Ovo varivo je izuzetno popularno i služi se uz sva pečenja, pomfrit ili krompir, razne salate, sireve…

Plativoo
Priprema

Kotlete šarana poprskati limunovim sokom i ostaviti da odstoje. Na ulju propržiti crni luk isečen na rebarca. Dodati iseckan beli luk i papriku isečenu na tračice. Dinstati dok paprika ne omekša, a zatim dodati paradajz pelat, začine i pirinač i kratko prokuvati. Staviti smesu u nauljenu đuveč tepsiju, dodati kotlete šarana i zapeći u zagrejanoj rerni na 200ºC, oko 20 minuta. Servirati kotlete i đuveč na tanjir i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 268 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 134 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 kotleta šarana
    • 1 limun
    • 200 g crnog luka
    • 4 kašika maslinovog ulja
    • 2 paprike
    • 300 g paradajz pelata
    • 400 g barenog integralnog pirinča
    • so
    • biber
    • 1 kašika šećera