Toggle Navigation

 

Grilijaš salamica

Badem ili amigdala, kako je poznat u većini zemalja, stara je kultura koštunjavog voća poreklom iz Male Azije.

Priprema

List oblande staviti između dve vlažne pamučne krpe.

Ušpinovati šećer sa vodom, da bude gust kao za slatko, pa dodati margarin, promešati i rastopiti.

Dodati sve iseckane sastojke, promešati, ujednačiti i dok je smesa još topla ravnomerno rasporediti po vlažnoj oblandi.

Uviti rolat i ostaviti na hladnom mestu da se stegne.

Iseći grilijaš salamu na tanke šnite i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Natrijum - 34 mg

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0.5 g

Natrijum - 17 mg

Broj osoba

30

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g šećera
    • 100 ml vode
    • 50 g iseckanih badema
    • 50 g iseckanih lešnika
    • 50 g iseckanih oraha
    • 50 g iseckanog neslanog kikrikija
    • 100 g margarina
    • 1 list oblatne