Toggle Navigation

 

Kiš sa pečenom paprikom

Francuska pita kiš (quiche) pravi se od testa kojim se obloži specijalna posuda za pečenje sa rebrastim rubom, a u sredini se peče smesa od jaja, pavlake i različitih sastojaka: mesa, povrća ili sira. Mogućnosti su mnogobrojne a rezultat je uvek veoma ukusan.

Priprema

Lisnato testo rastanjiti oklagijom i staviti u okrugli kalup.

Preko testa poređati pečenu papriku, isečenu fetu i šampinjone. Jaja, mleko i pavlaku sjediniti u činijici. Posoliti, pobiberiti i preliti preko povrća.

Pitu peći u zagrejanoj rerni 15-ak minuta na 200*C.

 

 

Već po spisku neophodnih namirnica na kojem se nalaze jaja, feta sir, lisnato testo i kisela pavlaka može se zaključiti da će udeo masnoća u ukupnoj energetskoj vrednosti biti iznad preporučenih 30%, što nutritivna tabela i potvrđuje. Pored ukupnih masnoća, i udeo zasićenih i transmasti koje imaju snažan aterogeni potencijal, je iznad preporučenih vrednosti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 1065 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 184 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 532.5 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 92 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g lisnatog testa
    • 300 g pečene paprike
    • 100 g feta sira
    • 150 g mariniranih šampinjona
    • 3 jaja
    • 80 ml obranog mleka
    • 100 ml kisele pavlake
    • so
    • biber