Toggle Navigation

 

Pita sa kukuruzom i sirom

Upotreba žitarica može se povećati njihovom očekivanom, ali i neuobičajenom upotrebom prilikom pripreme raznovrsnih jela. Obogaćivanje pite sa sirom i zrnima kukuruza može biti veoma dekorativno, ali i ukusno i, nadasve,korisno

Priprema

Jaja dobro umutiti, dodati pavlaku, začiniti i postepeno dodavati griz dok se ne dobije gusta masa kao za palačinke. Dodati sir i lagano sjediniti. Tada masi dodati peršun, začine i kuvan, prohlađen i oceđen kukuruz šećerac.

Odvojiti dve kore, premazati filom, uviti i staviti u podmazan pleh. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom.

Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 30 minuta. Pitu rashladiti i servirati.

 

Doprinos kukuruza zdravlju nije samo u obilju vlakana koji pomažu boljoj probavi i sniženju holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B grupe i magnezijuma. Stoga se preporučuje i ženama koje nameravaju da zatrudne i trudnicama, zato što pravilan unos folne kiseline smanjuje oštećenja nervnog sistema novorođenčeta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g tankih kora
    • 450 g kuvanog kukuruza šećerca
    • 4 kašike kukuruznog griza
    • 200 g sitnog sira od obranog mleka
    • 2 jaja
    • 200 g kisele pavlake
    • peršun
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja