Toggle Navigation

 

Preliveni tost

Za one koji vode računa o ishrani, recept se može modifikovati upotrebom manje količine biljne pavlake ili čak sojine pavlake. Biljnu pavlaku za kuvanje nakon otvaranja možete čuvati u frižideru i upotrebiti u roku od 3-4 dana.

Plativoo
Priprema

Pršutu i crni luk sitno iseckati.

U blenderu izmiksati jaja, dodati so, biber, brašno, mleko i biljnu pavlaku.

Tepsiju premazati puterom, poređati tost, preliti umućenom smesom, posuti iseckanom pršutom i crnim lukom. Preko narendati trapist i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta.

Preliveni tost iseći i servirati.

 

Količina kako ukupnih, tako i zasićenih masnoća u ovom obroku je iznad preporučenih vrednosti. Danas se zna da je ishrana bogata mastima, a naročito zasićenim mastima, faktor rizika za nastanak kardio i cerebrovaskularnih oboljenja, ali se dovodi i u vezu sa nastankom određenih vrsta raka poput raka debelog creva, prostate, dojke i pluća. Zato je neophodno da, kada god ste u mogućnosti, čvrste masti životinjskog porekla zamenite biljnim uljima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 1090 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 163 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 545 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 81.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g crnog luka
    • 200 g pršute
    • 20 g putera
    • 2 jaja
    • 100 ml obranog mleka
    • 1 kašika brašna
    • 100 g trapista
    • so
    • 8 parčadi tosta
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • mleveni beli biber
Ključne reči:
tost hleb pršuta trapist puter jaja