Toggle Navigation

 

Hleb sa kalcijumom

Suvi kvasac služi za dizanje testa i daje mu laganu, vazdušastu strukturu. Proizvodi se od svežeg kvasca, koji se u procesu dehidratacije oslobađa viška vode i pretvara u dugotrajni suvi kvasac.

Plativoo
Priprema

U aparat za pečenje hleba staviti sastojke sledećim redom: voda, suvi kvasac, šećer, brašno, puter, so, mleko u prahu i iseckana crna čokolada.

Uključiti aparat na odgovarajući program i ostaviti da se testo umesi, udvostruči i ispeče.

Gotov hleb ostaviti da se prohladi, a potom ga izvaditi iz aparata, uviti u pamučnu krpu i poslužiti uz obrok tokom dana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Vreme pripreme - 10 min.

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Natrijum - 115 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Vreme pripreme - 5 min.

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Natrijum - 57.5 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 35 g putera
    • 50 g mleka u prahu
    • 280 ml mlake vode
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 450 g pšeničnog brašna
    • 10 g suvog kvasca
    • 25 g sitno iseckane crne čokolade