Toggle Navigation

 

Gibanica bez kora

Sitni sir od obranog kravljeg mleka („švapski sir“) ima malu energetsku vrednost i mali sadržaj masti, što mu daje preporuku da se može svakodnevno koristiti u ishrani. Na trpezi se često poslužuje kao namaz, sa dodatkom različitog povrća, začinskih biljaka i malih količina mesa. 

Plativoo
Priprema

Odvojiti žumanca i belanca.

U činiji sjediniti sir i margarin. Dodati so, prašak za pecivo, žumanca i mleko.

Ulupati čvrst sneg od belanaca i varjačom sjediniti sa smesom od sira. Uz stalno mešanje dodavati postepeno brašno.

Razliti masu u tepsiju premazanu uljem i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C, oko 40 minuta.

Gibanicu iseći na kocke i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 585 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 89 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 87.5 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 292.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 44.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g brašna
    • 500 g sitnog sira
    • 500 ml mleka
    • 4 jaja
    • prašak za pecivo
    • so
    • 40 g margarina
Ključne reči:
brašno sitan sir mleko so margarin