Toggle Navigation

 

Kajmak u šampinjonima

Kajmak predstavlja mlečni proizvod mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog ukusa. Dobija se fermentacijom mlečne masti izdvojene tokom kuvanja sirovog kravljeg mleka. Veoma je cenjen, bilo svež ili upotrebljen pri spremanju tradicionalnih jela. Razlikuju se mladi kajmak blažeg, i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje.

Plativoo
Priprema

Šampinjone staviti u tepsiju, napuniti ih kajmakom, posuti iseckanim peršunom i pobiberiti.

Staviti šampinjone da se zapeku u rernu zagrejanu na 200°C, oko 10 minuta, dok se kajmak ne rastopi.

Servirati gotove šampinjone sa kajmakom uz prilog od barenog pirinča.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 50 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 87 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 25 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 43.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g većih šampinjona
    • 150 g kajmaka
    • biber
    • peršunov list
    • 150 g barenog pirinča
Ključne reči:
šampinjoni kajmak pirinač