Toggle Navigation

 

Lokumade

Med se može koristiti kako u slanim jelima, tako i u poslasticama ili raznim sosovima uz glavno jelo, ili u kombinaciji sa sirćetom napraviti dresing za salatu.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti brašno, kvasac, šećer, so i vodu. Umesiti glatko testo i ostaviti oko sat vremena da odstoji.

Od testa napraviti male loptice i poređati na tacnu.

Zagrejati dobro ulje i peći loptice od testa. Kada porumene staviti ih na paprni ubrus da upiju višak masnoće.

Skuvati preliv od meda, vode i limunovog soka.

Servirati loptice na tanjir, preliti vrućim prelivom i posuti cimetom i orasima.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Holesterol - 60 mg

Niacin - 2 mg

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 73 %

Natrijum - 32 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Holesterol - 30 mg

Niacin - 1 mg

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36.5 %

Natrijum - 16 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 350 g brašna
    • 250 ml tople vode
    • 5 g suvog kvasca
    • so,
    • 100 g šećera
    • ulje za prženje
  • Preliv:
    • 100 g meda
    • 200 ml vode
    • sok jednog limuna
    • cimet
    • 40 g iseckanih oraha