Toggle Navigation

 

Makarone jogurt salata

Makarone su vrsta mašinski napravljene suve testenine. Ne sadrže jaja, ali kada su dobrog kvaliteta, prepoznaju se po lepoj, žuto-ćilibarnoj boji. Testenina treba da bude blago slatkastog ukusa, bez ikakvog mirisa. Suva testenina veoma dugo može očuvati kvalitet ukoliko se čuva na suvom i tamnom mestu.

Plativoo
Priprema

Beli deo praziluka iseći na kolutove, prašku šunku na kockice i staviti u činiju sa barenim makaronama.

Preliti jogurtom, promešati, dodati pomešanu kiselu pavlaku i majonez, pobiberiti i još jednom promešati.

Preko salate narendati trapist i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 10 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 25 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Natrijum - 239 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 12.5 mg

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 119.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g barenih makarona
    • 500 ml jogurta
    • 250 g praške šunke
    • 200 g majoneza
    • 500 g kisele pavlake
    • 200 g praziluka
    • 150 g trapista
    • biber