Toggle Navigation

 

Pita od tikvica

Tikvice spadaju u istu porodicu povrća, kao što su lubenica i krastavac. Od njih se najčešće pripremaju variva, supe i čorbe, tikvice punjene raznim nadevima, pečene na roštilju, kuvane na pari, salatama, pa čak i za pripremu pita i kolača.

Plativoo
Priprema

Tikvice narendati, posoliti i ostaviti da puste sok.

U činiji umutiti jaja, sitan sir, griz, brašno i začine. Dodati oceđene tikvice i sve izmešati varjačom.

Uliti smesu u pripremljen kalup, posuti parmezanom i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220*C, oko 30 minuta.

Pitu iseći na manje komade i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 32 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 69 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 169 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 16 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 34.5 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 84.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg tikvica
    • 5 jaja
    • 250 g sitnog sira
    • 6 kašika griza
    • 20 g pšeničnog brašna
    • so,
    • biber
    • dodatak jelu
    • 40 g parmezana