Toggle Navigation

 

Šampita

Orijentalna slatka penasta poslastica.

Plativoo
Priprema

Lisnato testo razviti oklagijom na potrebnu veličinu, ispeći u rerni zagrejanoj na 220*C. Prohlađenu kora preseći na pola.  

U šerpi kuvati šećer i vodu dok smesa ne postane gusta kao med. Skloniti sa grejnog tela.

Ulupati čvrst sneg od belanaca, zatim dodati šećer u prahu i dobro umutiti. U šaum dodati malo sirćeta da bi se lakše umutilo. Vruć sirup sipati u pripremljena belanca uz stalno mešanje nad parom.

Ohladiti fil i premazati jednu koru, poklopiti drugom korom koja je prethodno isečena na kvadrate.

Posuti prah šećerom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Natrijum - 150 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 122.5 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Natrijum - 75 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

60 min.

Sastojci

    • 500 g lisnatog testa
    • 10 belanaca
    • 350 g šećera u prahu
    • 350 g šećera
    • 50 ml vode