Toggle Navigation

 

Mešano povrće sa karijem (posno)

Kari je začinska mešavina, koja na lak i jednostavan način oponaša složene mirise i ukuse tradicionalne indijske kuhinje. Ovaj začin se ne proizvodi u standrdnom sastavu i kvalitetu, već variraju količinski odnosi njegovih sastojaka: kurkume, korijandera, kima i bibera, kao i različitih dodatnih začina.

Plativoo
Priprema

Praziluk, tikvice, šargarepu i celer iseći na štapiće, a šampinjone na listiće. Povrće staviti da se dinsta na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati šampinjone, dinstati sa ostalim povrćem par minuta, dok ne ispari voda koju su ispustili. Povrće začiniti, preliti kečapom, posuti karijem i bosiljkom i prokrčkati par minuta. Servirati mešano povrće sa kariijem i poslužiti uz krišku kukuruznog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Natrijum - 1600 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g praziluka
    • 300 g tikvica
    • 300 g šampinjona
    • 200 g šargarepe
    • 200 g celera
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 ml kečapa
    • so
    • biber
    • kari
    • bosiljak
    • 400 g kukuruznog hleba