Toggle Navigation

 

Pita sa gamborima i povrćem

Lisnato testo je smesa brašna i vode kojoj se doda maslac u istoj količini koliko je i brašna: npr. za ½ kg testa uzme se 250 g brašna i 250 g maslaca ili margarina. Zbog složene pripreme domaćice danas češće pribegavaju kupovini zamrznutog lisnatog testa koje se jednostavno i brzo priprema.

Plativoo
Priprema

Lisnato testo rastanjiti oklagijom i njime obložiti odgovarajuću tepsiju. Na ulju propržiti isečen crveni i beli luk, dodati papriku, gambore i začiniti. Masu sipati preko testa. Umutiti u činijici jaja sa pavlakom i rendanim trapistom, začiniti svežim bosiljkom, a zatim preliti preko gambora i povrća. Staviti da se peče 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 190*C. Servirati pitu na tanjir, dekorisati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 305 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 152.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g lisnatog testa
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 350 g gambora
    • 150 g crvenog luka
    • 2 cena belog luka
    • 150 g paprike (crvene)
    • bosiljak
    • 3 jaja
    • 200 g kisele pavlake
    • 100 g rendanog trapista
    • so
    • biber