Toggle Navigation

 

Svinjski odresci sa paradajzom i parmezanom

Za konzumiranje se parmezan koristi ako je odležao u komorama najmanje godinu dana dok ga iskusni gurmani neće koristiti ako nije odležao najmanje 18 meseci u komorama. Vremenom se razvila posebna kategorija parmezana, stravecchio, koji je u komori proveo 36 meseci. Koristi se najčešće rendan u testeninama, picama, ali i kao dodatak ostalim jelima.

Plativoo
Priprema

Na mešavini zagrejanog putera i ulja staviti začinjene i panirane odreske i zapeći sa obe strane.

Izvaditi meso, a u tiganj dodati naseckan crni luk i paradajz.

Malo prodinstati, a zatim vratiti meso, naliti belim vinom i kuvati par minuta dok alkohol ne ispari.

Posuti seckanim bosiljkom i peršunom, dodati parmezan i promešati.

Servirati odreske sa paradajzom i parmezanom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 32 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 82 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 674 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 16 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 41 mg

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 337 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskih šnicli
    • 15 g putera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 150 g crnog luka
    • 350 g paradajza
    • 100 ml belog vina
    • 30 g parmezana
    • 3 kašike brašna
    • bosiljak
    • peršunov list
    • so,
    • biber