Toggle Navigation

 

Trapist trouglići

Trapist je sir koji su proizvodili monasi istoimenog monaškog reda. Poreklom iz Francuske, stigao je u Bosnu, a postao popularan i u Srbiji i Mađarskoj. Tajna njegovog pravljenja bila je toliko strogo čuvana da su monasi znali po jedan deo procesa proizvodnje, a samo jedan je znao ceo postupak.

Plativoo
Priprema

Izdinstati luk na ulju i puteru, na srednjoj temperaturi, dok potpuno ne omekša i postane staklast. Skloniti sa vatre i prohladiti.

Trapist iseckati na kockice. Rastanjiti lisnato testo i iseći na kvadrate. Filovati kvadrate testa lukom, izrendanom šargarepom i kockicama trapista. Premazati ivice testa vodom, a zatim sklopiti u trougliće, pritiskajući krajeve da fil ne iscuri.

Poređati na tepsiju, premazati umućenim jajetom i posuti izrendanim sirom. Peći 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Trougliće ohladiti pre serviranja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 180 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 22.5 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 90 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g crnog luka
    • 1 kašika ulja
    • 25 g putera
    • 1 pakovanje lisnatog testa
    • 100 g rendane šargarepe
    • 150 g trapista
    • 1 jaje