Toggle Navigation

 

Slatki sos od crnog luka

Balzamiko sirće je staro italijansko vinsko sirće „negovano“ najmanje 10-12 godina u drvenoj buradi. Za prepoznavanje pravog je na deklaraciji bitna reč „tradicionale“ ili geografsko poreklo balzamiko sirćeta. Koristi se za začinjavanje salata, sosova i marinada kojima daje harmoničan sklad slatkog i slanog ukusa.

Plativoo
Priprema

Crni luk iseći na tračice i kratko propržiti na zagrejanom maslinovom ulju.

Dodati iseckan beli luk, propržiti dok ne zamiriše intenzivno, a zatim dodati smeđi šećer i dinstati na laganoj vatri uz povremeno mešanje.

Dodati lovor, ruzmarin, malo cimeta, čili sos, posoliti i na kraju preliti balzamikom.

Sos kuvati dok se ne zgusne. Sos čuvati u teglici na hladnom mestu, a poslužiti ga uz meso sa roštilja ili pečeno meso svih vrsta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 227 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 76 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 42.5 kcal

Natrijum - 113.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g crnog luka
    • 5 cena belog luka
    • 1 kašika čili sosa
    • 2 kašike smedeg šecera
    • 100 ml aceto balzamika
    • lovor list
    • ruzmarin
    • 1 kašicica soli
    • cimet
    • 1 kašika maslinovog ulja