Kukuruz je bogat skrobom, pa je važan izvor energije. Sadrži jednostavne šećere: saharozu, glukozu i fruktozu, ali i vlaknastu strukturu koja je neophodna za detoksikaciju i apsorpciju nepoželjnih hemijskih materija. U 100 g kukuruza ima 86 cal ili 359 kj, oko 258 provitamina A, 1,18 g masti...
Mladi kukuruz je najbolji kad se skuva, a isto tako je ukusan i pečen na roštilju.
Oljušten mladi kukuruz treba kuvati u ključaloj vodi oko pola sata.
Pečenje kukuruza u rerni: klipove premazati puterom, obložiti ljuskom, prekriti alu-folijom i peći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220*C.
Sem na ova dva načina, kukuruz se često koristi i kao dodatak u salatama.
Klip kukuruza sa peruškama može se sačuvati u frižideru dva-tri dana.
Svež kukuruz se zamrzava tako što se klipovi stave u ključalu vodu i kuvaju 2 minuta. Onda ih treba izvaditi i uroniti u vodu sa ledom. Ocediti ih sa vrhom okrenutim nadole, pa zrna skinuti oštrim nožem. Zrna kukuruza staviti u plastičnu kesu i smestiti u zamrzivač.
POGLEDAJTE JOŠ: