Toggle Navigation

 

CELER

(Apium graveolens)

Plativoo

je aromamtična biljka koja se koristi i kao začin i kao lek. Jedna je od retkih biljaka koja se u ishrani koristi kompletna: i koren i lišće i lisnate drške i seme. Listovi se koriste kao začin za supe i jela od paradajza, pasulja, krompira. Oni su veoma bogati vitaminima i mineralima. Koren celera se koristi kao sirov za salate, a i jedan je od glavnih sastojaka pri pripremanju supe čime je obogaćuje specifičnom aromom. Od minerala su prisutni: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, sumpor, magnezijum. Takođe je celerov koren bogat i vitaminima: C, B1, B2, PP. Seme celera se koristi u ishrani, celo ili samleveno i pomešano sa drugim semenjem i začinima dodaje se za obogaćivanje ukusa peciva, salata, sosova. Njegova lekovita svojstva vezuju se za regulaciju krvnog pritiska i  nivoa šećera u krvi, a blagotvoran je i kod reume i kao diuretic.