Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Sosevi

22.07.2016

Hladan sos od lista celera

Celer je jedna od retkih biljaka koja se u ishrani koristi kompletna: i koren i lišće i lisnate drške i seme.

03.06.2016

Hladni ren sos

Ren je odličan za čišćenje organizma, a i ubrzava metabolizam.

18.05.2016

Gvakamole sos

Iako botanički spada u voće, avokado sadrži masnoće, koje spadaju u istu kategoriju kao i masnoće koje sadrži maslinovo ulje, znači, one izuzetno zdrave za srce.

04.06.2014

Kiselkast sos

Paradajz pire, sok od paradajza ili kečap, bilo da su domaće proizvodnje ili kupljeni u prodavnici, zahvaljujući glavnom sastojku - paradajzu, odn. likopenu koji je snažan antioksidans, ima veoma blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem jer razara „loš“ LDL holesterol. 

01.07.2016

Sos od piva

Pikantno, odlično uz roštilj.

03.06.2016

Hladni sos od cvekle i jogurta

Cvekla u svom sastavu ima: kalcijum, fosfor, vitamin B1, B2, C i PP. Preporučuje se kod malokrvnosti i poboljšanja rada jetre.

17.05.2016

Sos od patlidžana

Plavi patlidžan je osetljiv na temperaturne promene, najbolje je čuvati ga na 10°C. Zbog velike količine kalijuma pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

18.04.2014

Sos od jabukovog soka

Salate ne mogu da se zamisle bez sirćeta. Postoje razne vrste sirćeta, kao što su alkoholno, vinsko, balzamiko....najbolje od svih je jabukovo sirće, koje je istovremeno i izvanredan lek. Smatra se da jabukovo sirće treba da postane deo svakodnevne ishrane. 

10.04.2014

Sos od leblebije

Danas se zna da je šargarepa veoma dobar izvor antioksidansa iz grupe karotenoida, koji pomažu organizmu u poboljšanju vida, zaštiti od bolesti kardivaskularnog sistema, prevencije nastanka tumora kao i regulaciji šećera u krvi. Zbog svih ovih osobina neophodno je da šargarepu uvrstite u svoj jelovnik. 

26.02.2013

Slatki sos od crnog luka

Balzamiko sirće je staro italijansko vinsko sirće „negovano“ najmanje 10-12 godina u drvenoj buradi. Za prepoznavanje pravog je na deklaraciji bitna reč „tradicionale“ ili geografsko poreklo balzamiko sirćeta. Koristi se za začinjavanje salata, sosova i marinada kojima daje harmoničan sklad slatkog i slanog ukusa.

03.03.2012

Hladni tartar sos

Savršen spoj s mesom.

31.12.2011

Sos od jogurta i bundevinog ulja

Limeta je citrusno voće, okruglog oblika i kisele pulpe. Zreo plod limete je zelene boje, i najčešće se koristi za proizvodnju sokova i kao dodatak u pripremi koktela.

30.10.2011

Sos od kikirikija

Kikiriki ili „zemljani“ orah, pripada porodici mahunarki i vrlo je bogat belančevinama, gvožđem, cinkom i magnezijumom. Najbolje ga je kupovati neoljuštenog jer tada sadrži najviše vitamina i minerala. U ishrani birajte samo ona zrna kikirikija koja nisu užegla jer se na starijim plodovima razvijaju mikroorganizmi koji dovode do kvarenja hrane i drugih zdravstvenih rizika.

15.06.2012

Sos od sušenog paradajza

Bosiljak je jedan od glavnih začina mediteranske kuhinje koji se koristi svež ili osušen, pretežno sa jelima od povrća, ali se njime začinjavaju i supe, sosovi, paštete, kobasice, sir i jela od jaja. Najaromatičniji je kada se svež list iskida prstima i doda u jelo neposredno pred kraj kuvanja.

06.02.2012

Roštilj sos

Ljute papričice od kojih se pravi tabasko sos bogate su vitaminom C i vitaminom A (beta-karotinom). Semenke i membrane ljutih paprika sadrže fitohemikaliju, alkaloid kapsaicin koja dodaje „vatru“ svakom jelu u kom se nađe. Budite oprezni sa količinom sosa, pogotovo ukoliko niste navikli na ljutu hranu.

13.11.2011

Sos od povrća

Da bi skratili vreme kuvanja, povrće iseckajte na sitne komade, a kada povrće procedite vodu od kuvanja nemojte baciti jer će vam biti potrebna za podlivanje da bi se dobila željena gustina sosa.

30.10.2011

Sos od tikvica

Tikvice se u kulinarstvu upotrebljavaju dok su mlade, i to u najrazličitijim kombinacijama. Kao salata, kuvane kao varivo, na pari, u mikrotalasnoj pećnici, tople ili hladne, prelivene uljem, punjene, pečene na grilu. Imaju visok sadržaj vode (95%) i male su energetske vrednosti - u 100 g imaju svega 16 kcal.

22.10.2011

Sos Holandez

Jedan od bazičnih sosova koji se koristi u kulinarstvu. Ovom sosu možete dodavati razne sastojke čime dobijate i raznolikost ukusa i vrsta sosa.