Toggle Navigation

 

Roštilj sos

Ljute papričice od kojih se pravi tabasko sos bogate su vitaminom C i vitaminom A (beta-karotinom). Semenke i membrane ljutih paprika sadrže fitohemikaliju, alkaloid kapsaicin koja dodaje „vatru“ svakom jelu u kom se nađe. Budite oprezni sa količinom sosa, pogotovo ukoliko niste navikli na ljutu hranu.

Priprema

Crni luk iseći, staviti u blender i usitniti.

Dodati jabukovo sirće, kečap, smeđŽi šećer, vuster sos, čili i tabasko sos i promešati.

Sos sipati u sosijeru i služiti uz meso pripremljeno na roštilju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 330 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 95 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 2 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 47.5 kcal

Natrijum - 165 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 47.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 1 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g crnog luka
    • 100 ml jabukovog sirćeta
    • 100 ml kečapa
    • 1 kašičica čilija u prahu
    • 1 kašika vorčester (vuster) sosa
    • 1 kašičica tabasko sosa
    • 3 kašike smeđeg šećera