Toggle Navigation

 

Kockice svinjetine sa crvenim kupusom

Žalfija ili kadulja je mediteranska biljka intenzivnog mirisa. Iako je smatraju prvenstveno lekovitom biljkom, vrlo je cenjena i u gastronomiji gde se često koristi kao začin prilikom pripreme raznih sosova, mesa i ribe. Koristi se štedljivo jer je vrlo jakog ukusa.

Priprema

U činijici izmešati jabukovo sirće, smeđi šećer i žalfiju i napraviti preliv. Odvojiti 1 kašičicu preliva sa strane.

Meso iseći na kocke i začiniti. U tiganju zagrejati ulje, dodajte komade mesa i pržiti sa svih strana 6-8 minuta. Pred kraj kuvanja sipati deo preliva u meso.

Izvaditi meso na tanjir i poklopiti kako bi ostalo toplo.

Crveni kupus i luk sitno iseći, staviti u tiganj i kuvati uz mešanje oko 6 minuta. Zatim dodati preostali preliv, cimet i iseckane kruške.

Kad jelo proključa sniziti temperaturu i na laganoj vatri kuvati još 5 minuta.

Servirati na tanjir crveni kupus sa kruškama i kockicama svinjetine.

Posuti jelo suvim listićima žalfije i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 233 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 116.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 50 ml jabukovog sirćeta
    • 2 kašike smedeg šecera
    • suva žalfija
    • so
    • biber
    • cimet
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 glavica crvenog kupusa
    • 200 g crnog luka
    • 2 kruške