Toggle Navigation

 

But „Dubrava“

špikovanje mesa je način da suvo i krto meso prilikom pečenja omekša. Slanina, šargarepa i beli luk se posebnom spravicom za špikovanje mesa ili vrhom noža uguraju u „džepove“ u mesu.

Priprema

Svinjski but nabockati polovinama belog luka, štapićima pančete i štapićima od jedne šargarepe. Staviti but u podmazanu vatrostalnu činiju. Med, senf i soju pomešati i preliti svinjski but. Peći u zagrejanoj rerni 30-ak minuta na 190*C. Izvaditi meso iz pećnice i dodati krompir i šargarepu isečenu na kocke i začinjenu. Peći još 35 minuta. Ručak servirati uz crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 2150 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 1075 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog buta
    • 4 cena belog luka
    • 100 g pančete
    • 20 g meda
    • 20 g senfa
    • 3 kašike soja sosa
    • 500 g krompira
    • 500 g šargarepe
    • so
    • bosiljak
    • menta
    • ruzmarin
    • 200 g crnog hleba