Toggle Navigation

 

Dex lazanje

Kako su i meso i pečurke namirnice bogate proteinima, njihovim kombinovanjem se dobija obrok koji se odlikuje većom količinom proteina.

Priprema

Iseckan crveni luk pržiti na delu ulja, dodati rendanu šargarepu, mleveno meso, promešati i dinstati još par minuta. Zatim dodati iseckane šampinjone, paradajz pelat, sok od paradajza i začiniti.

U šerpi rastopiti puter sa ostatkom ulja, dodati brašno, propržiti, naliti mlekom i kuvati dok se bešamel ne zgusne. Sos posoliti i pobiberiti.

U tepsiju ređati redom kore, dinstano meso, bešamel sos, rendani trapist i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci. Završiti bešamelom i trapistom.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 0C, oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 33 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 106 mg

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Natrijum - 400 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 53 mg

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Natrijum - 200 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kora za lazanje
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crvenog luka
    • 100 g rendane šargarepe
    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 150 g šampinjona
    • 200 g paradajz pelata
    • 150 ml soka od paradajza
    • 200 g sira trapista
    • origano
    • so,
    • biber
    • bosiljak
    • menta
    • 15 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 500 ml mleka