Toggle Navigation

 

Početna /Zdravlje

10.07.2016

Ketoni maline: Čudesno sredstvo protiv gojaznosti na dohvat ruke!

Malina, to predivno i naigzled krhko i nežno bobičasto voće, prava je riznica zdravih materija. U grmu koji je nekada rastao samo pored puteva ili na ivicama šumaraka krije se pravo bogatstvo.

09.04.2016

Kefir - korak po korak

Uz dobru volju potrebna vam je staklena tegla, poklopac, gaza ili papir za pokrivanje, drvena ili plastična kašika, plastična cediljka i naravno, kefirna zrnca i mleko – kravlje, kozje ili ovčije.

29.03.2016

Kefir - snaga prirode

Neponovljiv i nezamenljiv, kefir je obilan i lako dostupan izvor zdravih materija.

10.04.2013

Natrijum – naš svakodnevni saputnik

O natrijumu retko razmišljamo, ali su nam zato susreti veoma česti. On se nalazi u svakoj trpezariji, u svakom slaniku, u svakom dobro začinjenom jelu… Ukoliko konstantno unosimo veće ili manje količine natrijuma od preporučenih, mogu nastati ozbiljne posledice. Zato je, kao i uvek, potrebno pronaći pravu meru.

26.05.2016

Pravilna ishrana i anemija

Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu: učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, zatim u sintezi mioglobina koji je rezerva kiseonika u mišićima, kao i mnogih bitnih enzima, potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.

29.03.2016

Blagotvorna dejstva kefira

Ne zna se tačno kako su ruski lekari početkom prošlog veka čuli za lekovita svojstva kefira, ali upravo to je uticalo da se interesovanje za njega proširi daleko van Kavkaza i počne sa komercijalnom proizvodnjom.

04.04.2014

Lekoviti neven - zlato iz naše bašte

Teško je poverovati u sva pozitivna dejstva koja ovaj mali cvet ima na vaše zdravlje. Na latinskom nosi naziv Calendula Officinalis, a u narodu je poznat i kao žutorod, ognjanac žutelj ili bilec.

07.03.2013

Koncentrovani šećer i ishrana

Da li znate koliko šećera sadrži vaša dijeta i zbog čega je to važno? Ukoliko se vaša trenutna dijeta ne razlikuje puno od prosečne nacionalne dijete onda je sigurno da koristite mnogo više šećera u ishrani od potrebne količine. Koncentrovani šećer nalazi se sve češće u hrani i piću, a njegove dodate količine trenutno se smatraju veoma značajnim faktorom za nastanak gojaznosti, ali i drugih zdravstvenih problema.

02.03.2013

Vitamin U - pobedite gastritis

U ličnoj karti poslednjeg vitamina, vitamina U, nema previše podataka. Otkriven je početkom druge polovine minulog veka, a u naučnim krugovima i dalje važi za relativnu nepoznanicu.

22.02.2013

Voda i zdravlje

Voda je neophodna za očuvanje zdravlja, ali su dnevne potrebe vode veoma individualne. Dobro poznavanje vašeg tela može vam u velikoj meri pomoći u odgovoru kolike su vaše dnevne potrebe za vodom.

17.01.2013

Vitamin T - za bolju koncentraciju

Poznat još i kao „tortulin“, vitamin T je supstanca koja se može pronaći u žumancima, semenkama susama, u kvascu i gljivama.

01.12.2012

Jesen na trpezi

Iako jesen označava kraj letnjih uživanja i predstavlja uglavnom sumorno godišnje doba, ono ipak ima svojih draži, posebno u svetu kulinarstva. To je vreme kada mnoge namirnice tek stižu na trpezu, a domaćice imaju na raspolaganju mnogo novih sastojaka za pripremu đakonija. Predstavljamo vam pet jesenjih šampiona dobrog ukusa i zdravlja.

31.08.2012

Letnje infekcije

Visoke letnje temperature stvaraju pogodne uslove za razvoj mikroorganizama u namirnicama, pre svega salmonele, zbog čega se u najtoplijem godišnjem dobu značajno povećava rizik od trovanja hranom.

17.01.2013

Od Kolumba do ajvara – put paprike kroz istoriju i kuhinju

Paprika je veran saputnik kroz čitav život. Ima je u onim jelima po kojima se pamti detinjstvo, a čiji se recept može opisati kao „ni od čega nešto“. Tako već generacije dece jedu „hleba, masti, soli i paprike“, jelo skromnog imena i bogate istorije.

01.12.2012

Hranom do dobrog raspoloženja

Sivi oblaci, tmurno vreme i dosadne kiše ”ubijaju” dobro raspoloženje, pa zato i nije čudno što je za mnoge ljude jesen sinonim za melanholiju i umor. Stručnjaci tvrde da je hrana jedan od najboljih ”dizača” raspoloženja i da određene namirnice mogu značajno pomoći da se osećamo zadovoljnije i srećnije.

04.09.2012

Hrana ili suplementi - pilule na tanjiru

Jesen je doba godine kada prehlade postanu uobičajena pojava a kada neretko preventivno i samoinicijativno počnemo da koristimo veoma reklamirane dodatke ishrani, pod izgovorom jačanja imuniteta.

29.08.2012

Maslinovo ulje - izvor zdravlja

Kao obavezan dodatak za salate, prelivanje grilovanog povrća ili mesa, nezaobilazno u pripremi ribe i morskih plodova, pa čak i u nekim poslasticama, maslinovo ulje je poznato kao jedno od najomiljenijih kulinarskih ulja koje svojim ukusom daje hrani i kuvanju novu dimenziju

18.08.2012

Stres i relaksacija

Da li znate nekoga ko u ovom vremenu globalizacije, tranzicije i svetske ekonomske krize nije izložen stresnim situacijama? Većina ljudi opterećena je raznim oblicima odgovornosti na poslu, u kući, porodici ili u društvu. U tom smislu nas današnji način života jednostavno primorava da ovladamo makar i najjednostavnijim tehnikama kontrole stresa.