Toggle Navigation

 

Letnje infekcije

Visoke letnje temperature stvaraju pogodne uslove za razvoj mikroorganizama u namirnicama, pre svega salmonele, zbog čega se u najtoplijem godišnjem dobu značajno povećava rizik od trovanja hranom.

Plativoo

Opasnost vreba na svim mestima gde se pripremaju namirnice, u sopstvenom domu, restoranu, na kioscima sa brzom hranom, a neophodan je oprez i prilikom nabavke u marketima ili na pijaci. Ova infekcija može da bude veoma opasna, naročito za starije ljude, decu, trudnice i hronične bolesnike.

SIMPTOMI
Prvi znaci trovanja javljaju se nekoliko sati nakon konzumiranja neispravne hrane, mada se dešava da nastanu i dan-dva kasnije. To mogu da budu blage, ali i veoma izražene tegobe u vidu bolova u stomaku, povraćanja, proliva, glavobolje i visoke temperature, koje posle adekvatne terapije nestaju za 24-48 sati. Simptome trovanja hranom treba shvatiti ozbiljno i što pre potražiti lekarsku pomoć da bi se sprečila opasnost od dehidratacije koja nastaje usled gubljenja tečnosti i elektrolita i može izazvati ozbiljne komplikacije. Odmah nakon prepoznavanja simptoma započeti sa unosom tečnosti. Prednost treba dati flaširanoj vodi, čajevima, ceđenim sokovima i supi, a izbegavati upotrebu alkohola, kafe i zašećerenih sokova.

KAKO DOLAZI DO TROVANJA?
Neadekvatno čuvanje namirnica na letnjim vrućinama najčešći je uzrok infekcije bakterijama koje se na visokim temperaturama ubrzano razvijaju. Osim direktno preko namirnica, štetni mikroorganizmi mogu se preneti i prljavim rukama, posuđem, preko radnih površina u kuhinji.
Najčešći uzročnik trovanja jeste salmonela, bakterija koja vreba iz nedovoljno pečenog mesa, salate (naročito one sa piletinom, jajima i majonezom), salame, mleka i mlečnih proizvoda, a napada crevni trakt izazivajući upalu.

LEČENJE
U lakšim slučajevima trovanja dovoljni su nadoknada tečnosti i elektrolita, antibiotici i lekovi protiv povraćanja, dok teži oblici infekcije zahtevaju hospitalizaciju. Neophodan je i dijetetski režim ishrane, koji je u početnoj fazi bolesti vrlo restriktivan i dozvoljava samo unos tečnosti (čajevi, prokuvana voda, supa), kasnije i dvopek, a kada se želudac malo smiri, uvode se pirinač, kuvani krompir i belo meso.

PREVENCIJA
Da bi se izbegla infekcija bakterijama iz hrane, tokom letnjih meseci potrebno je pridržavati se određenih pravila:
- Redovno pranje ruku, naročito pre pripremanja obroka i posle obrade sirovog mesa.
- Održavanje higijene posuđa i radnih površina u kuhinji.
- Pravilna termička obrada namirnica, pre svega mesa, ribe, jaja i mleka.
- Izbegavanje konzumiranja hrane koja je promenila boju i miris.
- Zaražena osoba bi trebalo češće da pere ruke i da ne dolazi u dodir sa namirnicama od kojih se pripremaju obroci za druge ukućane kako ne bi došlo do širenja infekcije.

PRAVILNO ČUVANJE I PRIPREMANJE NAMIRNICA
Nikada nemojte odlagati u istu posudu dve ili više različitih namirnica. Takođe izbegavajte da hranu u frižideru ostavljate u najlonskim kesama jer se na taj način povećava rizik od kvarenja. Namirnice koje su sklone kvarenju moraju se dobro termički obraditi, a tokom leta se ne preporučuje pripremanje mlevenog mesa.Jaja kuvajte oko osam minuta - tako ćete biti sigurni da su mikroorganizmi uništeni. Nemojte dugo držati namirnice u frižideru i izbegavajte podgrevanje obroka.

POMOĆ IZ PRIRODE - MOĆNI BELI LUK
DIALIL-SULFID, JEDAN OD GLAVNIH SASTOJAKA BELOG LUKA, ŠTITI ORGANIZAM OD TROVANJA HRANOM, A NAUČNICI SA INSTITUTA U VAŠINGTONU ISTIČU DA JE NJEGOVO DEJSTVO TRENUTNO, TE DA JE 100 PUTA JAČE OD ONOG KOJE ISPOLJAVAJU ANTIBIOTICI. ZATO BI U LETNJEM PERIODU, PREVENCIJE RADI, TREBALO UNOSITI ŠTO VIŠE BELOG LUKA, SVEŽEG ILI U OBLIKU TINKTURE, A UKOLIKO DOĐE DO TROVANJA HRANOM, OBAVEZNO SE MORA UVRSTITI U TERAPIJU.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Bezbedna hrana - pola zdravlja

Termička obrada namirnica