Toggle Navigation

 

Početna /Recepti

22.07.2016

Grilovano povrće sa mirođijom

Mirođija je bogata mineralnim solima, pa je prisutna u dijetama koje iziskuju minimalnu upotrebu soli.

22.07.2016

Testenina sa začinskim travama i povrćem

Upotreba začina i začinskog bilja u kuvanju i pripremanju hrane ima vrlo dugu istoriju. Začini su se nekad upotrebljavali kako bi se anulirao miris ne baš sveže hrane ili za popravljanje ukusa ne baš ukusne hrane. No, danas kada začini i začinsko bilje više nisu toliko skupi kao što su nekad bili i kada ih može priuštiti svako prosečno domaćinstvo, teško je uopšte zamisliti kuvanje bez njih. Jer, začini i začinsko bilje će svojom raznolikošću mirisa, ukusa i boja oplemeniti svako jelo i učiniti ga posebnim.

22.07.2016

Testenina sa suvim vratom

Suva testenina veoma dugo može očuvati kvalitet ukoliko se čuva na suvom i tamnom mestu.

21.07.2016

Pileća džigerica na zelenoj salati

Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo u slučaju grčenja krvnih sudova, smanjuje krvni prisitak I podstiče aktivnost srčanog mišića.

22.07.2016

Hladan sos od lista celera

Celer je jedna od retkih biljaka koja se u ishrani koristi kompletna: i koren i lišće i lisnate drške i seme.

22.07.2016

Namaz od ovčijeg sira

Vlašac spada u prirodne proizvode koji u sebi sadrže veliku količinu gvožđa, što je odlično u borbi protiv umora.

21.07.2016

Kapućino torta sa lešnicima

Lešnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto.Pržen i iseckan lešnik je nezamenljiv u poslasticama. Opna lešnika se najlakše skida tako što se lešnici stave u rernu i zagrevaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju.

21.07.2016

Pohovane susam lignje sa dva sosa

Prema preporukama piramide pravilne ishrane lignje su u grupi zajedno s ostalim vrstama ribe, mesom i jajima. Kako lignje imaju visok sadržaj holesterola, preporučuje se umerena konzumacija.

21.07.2016

Kajmak u šampinjonima

Kajmak predstavlja mlečni proizvod mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog ukusa. Dobija se fermentacijom mlečne masti izdvojene tokom kuvanja sirovog kravljeg mleka. Veoma je cenjen, bilo svež ili upotrebljen pri spremanju tradicionalnih jela. Razlikuju se mladi kajmak blažeg, i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje.

21.07.2016

Zapečena testenina sa pršutom i sirom

Testenina se najvećim delom sastoji od skroba, složenog ugljenog hidrata veoma važnog za funkcionisanje organizma.

20.07.2016

Torta sa suvim voćem

Suvo grožđe, uz suve šljive i kajsije, spada u voće s najvećim udelom antioksidanata.

20.07.2016

Musaka od soje i tikvica

Tikvice, između ostalog sadrže i vitamin C i beta karoten, koji učestvuju u procesima koji sprečavaju oksidaciju holesterola.

20.07.2016

Fileti škarpine u sosu od gambora

Škarpina je dobar izvor vitamina A, B6 i B12, selena, kalijuma, prepuna je kvalitetnih belančevina, a sadrži i omega-3 masne kiseline, skoro 1 gram na 100 grama ribe.

21.07.2016

Namaz od sardine

Jeftina a zdrava, sardina je idealan obrok.

20.07.2016

Slavsko žito

Pšenično zrno sadrži vitamine kompleksa B i E, kao i oligoelemente i minerale, a bogato je i celuloznim vlaknima.

20.07.2016

Tortelini sa crvenom paprikom i piletinom

Poreklom iz Bolonje i Modene, prvi tortelini nastali su krajem 16. veka.

19.07.2016

Oblande sa keksom i čokoladom

Pravo iz bakine kuhinje.

19.07.2016

Štanglice od oraha

Plod oraha je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, jer jedna četvrtina šolje oraha može da obezbedi više od 90% dnevnih potreba za ovom materijom koju organizam nikako ne može sam da stvori.