Toggle Navigation

 

Početna /Recepti

31.01.2017

Čokoladni krem

Da biste bili sigurni da je u pitanju ona ‚‚prava”, čokolada mora biti sjajna, glatka, hrskava i ne sme mirisati na šećer, jer kvalitetne čokolade imaju minimum 60 posto kakaa i vrlo malo šećera.

31.01.2017

Borovnica krem sa kapućinom

Bobice borovnice se najčešće jedu u sirovom stanju, ali se od njih prave: džem, sok, vino, slatko, pekmez.

31.01.2017

Kajsija krem sa medom

Kajsija se koristi u proizvodnji džemova, sokova, marmelada i likera. Marmelada od kajsija je nezaobilazni sastojak Saher torte. Semenka kajsije se upotrebljava u proizvodnji amaretta poznatog italijanskog likera.

30.01.2017

Musaka sa pečenim paprikama

Praziluk se upotrebljava u kulinarstvu kao začin, ali i samostalno kao salata ili prilog. Pri kupovini treba obratiti pažnju na čvrstoću i boju praziluka.

31.01.2017

Kafa krem

Danas postoji mnogo vrsta kafe, i neverovatan broj načina pripreme, a to zašto je najtraženiji napitak širom sveta jeste i zbog njenog sastava: kofeina, teobromina i teofilina.

31.01.2017

Banana krem

Neverovatan je broj mogućnosti njene primene za torte u kojima je ona glavni sastojak, kao i za voćne kupove, a čuveni banana-split je kraljica među sladoled kupovima.

30.01.2017

Testenina sa žalfijom i ćuretinom

Za začin se koristi svež ili osušen list. Osušeni list koristi se ceo, usitnjen ili mleven. Cvet se koristi manje. Miris je intenzivani sladak, a ukus joj je prijatan, gorak i opor.

30.01.2017

Medeni susam medaljoni

Postoji nekoliko vrsta semenki susama, a to su bele, smeđe ili crne semenke. Semenke kad dostignu zrelost ispadaju iz komuški. Beru se dok još nisu zrele i suše. Semenka je vrlo malena s jedne strane, a s druge strane nutritivno vrlo bogata.

30.01.2017

Losos na krompir salati sa čeri paradajzom

Ružičasto ili narandžastocrveno meso lososa, pripremljeno na različite načine uvek je pravi delikates. Dimljeni file lososa narezan na tanke ploške možete kupiti u vakuumiranom, zamrznutom pakovanju.

30.01.2017

Ananas i piletina

Ananas je tropska biljka sa sočnim, mirisnim plodom oblika velike šišarke.

29.01.2017

Ljuti meksički hleb

Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentrisan u unutrašnjem središnjem delu paprike sa semenkama i belim pregradama.

29.01.2017

Crni hleb sa kukuruznim i sojinim brašnom

Mleko je bele boje dok se u zavisnosti od količine masti javljaju nijanse drugih boji koje pokazuju stepen prisutnosti masti u mleku (ukoliko se javljaju plave nijanse u mleku znači da je iz mleka uklonjena mlečna mast).

14.12.2016

Brzi pilav

Pesto, italijanski umak, pravi se od zrna pinije (plodova bora roda Pinus), bosiljka, belog luka i maslinovog ulja.

29.01.2017

Mediteranski hleb

Pravo sa mora aromatični miris hleba....

29.01.2017

Domaći polubeli hleb

Margarin pripada grupi mlečnih proizvoda, sličan je maslacu i dobija se od mlečnih proizvoda, biljnih ulja i ostalih sastojaka. Svakako treba napomenuti da margarin u sebi ne sadrži holesterol, što nije slučaj sa maslacem.

29.01.2017

Ćebata

Najcenjenije maslinovo ulje je ekstra devičansko ulje koje može da sadrži najviše 0.8 g slobodnih masnih kiselina u 100 g proizvoda. Dobija se hladnim ceđenjem i presovanjem.

14.12.2016

Orada rolnice sa crnim maslinama

Povrće, riba, masline i maslinovo ulje su osnovni elementi mediteranske kuhinje koja, i pored povećanog unosa masti, ima zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem.

29.11.2016

Medeno srce

Cimet je jedan od najstarijih, najkorisnijih i najtraženijih začina koji ujedno ima i lekovita svojstva. Može se naći u obliku crvenkasto-smeđih štapića i u prahu.