Toggle Navigation

 

Početna /Recepti

29.11.2016

Medeno srce

Cimet je jedan od najstarijih, najkorisnijih i najtraženijih začina koji ujedno ima i lekovita svojstva. Može se naći u obliku crvenkasto-smeđih štapića i u prahu.

29.11.2016

Grilovani file i punjeni paradajz

Šampinjoni su jedna od najzastupljenijih vrsta pečuraka u kulinarstvu. Ne samo što imaju karakterističan ukus već imaju i veoma hranljive materije.

29.11.2016

Biftek sa mocarelom, bosiljkom i grilovanim povrćem

Plavi paradajz ili patlidžan (Solanum melongena L.) može biti loptastog, jajolikog ili kruškastog oblika i teži od 50-100 dkg. Od patlidžana se mogu pripremati mnogobrojna i vrlo ukusna jela, kako kuvana, tako i pržena.

28.11.2016

Pirinčane kiflice

Pirinčano brаšno se dobija od fino mlevenog pirinčа. Ono se rаzlikuje od pirinčаnog skrobа, jer se pirinčani skrob proizvodi na drugačiji način.

29.11.2016

Grilijaš salamica

Badem ili amigdala, kako je poznat u većini zemalja, stara je kultura koštunjavog voća poreklom iz Male Azije.

29.11.2016

Ćuretina u sosu od pršute sa sendvičima u slanini

Dimljeni sirevi su sirevi koji su “zadimljeni”. Često su to cheddar ili emmentaler i prave se u obliku kobasice. Uglavnom se dimljeni ukus dobija pomoću hemikalija, a ređe vešanjem sira iznad vatre. Često su dodatno začinjeni biljkama ili biljnim proteinom koji ima ukus šunke.

29.11.2016

Soja u povrću

Drevni kineski narod je hiljadama godina pre Hrista soju nazivao i hranom i lekom i svrstavao je u red svetih biljaka.

28.11.2016

Kukuruzni uštipci

Uštipci su tradicionalno jelo, rado pripremano širom regiona. Slani ili slatki, prosto su neodoljivi.

28.11.2016

Šargarepa hleb

Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičaste... Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani.

14.11.2016

Pileći file sa grilovanim povrćem

Patlidžan se uzgaja u Kini i Indiji od 5. veka. Kasnije se proširio na Daleki Istok, a u Europi se pojavio tokom 13. i 14. veka i to u Španiji.

14.11.2016

Hleb sa lešnicima

Brašno je prah od samlevenog zrnevlja žitarica: pšenice, kukuruza, raži i dr. pa prema tome postoji: pšenično brašno, kukuruzno brašno, pirinčano, heljdino... Brašno se pravi i od drugih biljaka: kokosa, rogača, leblebija, kestena.

07.11.2016

Čoko čeri loptice

Tamnocrvena bobica višnja (lat. Prunus cerasus) potieče iz Severne Indije i Irana, a popularna je još od davnih vremena. Obožavali su je Persijanci i Rimljani. Britance su upoznali sa višnjom i samim tim se proširila po celom svetu.

07.11.2016

Senf kare u sosu

Prvi pisani zapis u kojem se spominje gorušica potiče pre 5000 godina, a spominje se i u Novom zavetu u kojem se kraljevstvo nebesko upoređuje sa semenkama gorušice. Tim su se začinom služili i Grci i Rimljani. A ovi potonji prvi su pripremili pastu od semenki - senf na bazi vinskog mošta čija receptura potiče iz 1. veka.

14.11.2016

Brokoli čorba

BROKULE je biljka iz roda kupusnjača, jedna vrsta karfiola zelenih cvetova.

07.11.2016

Voćni tiramisu sa tofuom

Legenda kaže da se tofu ili sir od soje počeo proizvoditi pre više od dve hiljade godina, i to tako što je kuvar sasvim slučajno sipao nigari (rafinisanu morsku so) u sojino mleko.

07.11.2016

Krmenadle sa punjenim paprikama

Paprika se koristi u mnogim zemljama sveta kao dodatak salatama, varivima, sosovima, pečenjima, dinstanim jelima, kao dekoracija, spremljena za zimnicu...Može se puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirova.

07.11.2016

Biftek rolnice sa spanaćem i sosom

Blitva se upotrebljava za pripremu raznih jela i salata, a najbolje ide kao prilog uz morske specijalitete.

07.11.2016

Hleb od pirinčanog brašna

Pirinčano brаšno se koristi kаo sredstvo zа zgušnjаvаnje u jelima jer sprečаvа izdvаjаnje tečnosti. Pravi se od fino mlevenog zrna pirinča.