Toggle Navigation

 

Početna /Recepti

13.10.2016

Jagodice

Smokve spadaju u osetljivije voće tako da sveže ne mogu dugo da opstanu nakon branja. Danas se na tržištu najviše nalaze suve smokve( oko 90 % ukupne prodaje ploda).

13.10.2016

Kuglice sa suvim kajsijama

Suve kajsije se dobijaju tako što se, dok su sveže, oljušte, pa onda suše na suncu, ili u posebnim sušarama na temperature od 65 do 70*C. Sami ih možete sušiti u rerni zagrejanoj između 50 i 70*C, na aluminijumskoj foliji.

13.10.2016

Rozenka sa makom

U sitnim crnim semenkama maka se nalazi mnoštvo minerala. Sadrži još i jod, mangan, magnezijum, cink i bakar, tiamin, riboflavin, lecitin, oksalatne kiseline i amorfne alkoloide.

09.10.2016

Krem od jagoda i sira

Jagoda, neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa, zanosnog ukusa i koje je ujedno i zdravo i lekovito voće. Pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci i imaju po tri nazupčena lista.

13.10.2016

Trouglovi sa rolnicama

U gastronomiji je oblatna hskava, slatka ili neutralnog ukusa, vrlo tanka, ravna i suva kora testa. Koristi se za ukrašavanje sladoleda, kao i za razne kolače gde se krem stavlja između listova.

13.10.2016

Toblerone sa susamom

Smatra se da je zemlja porekla susama Indija pa da se iz nje ova namirnica širila prema zapadu te je danas često prisutna u kuhinjama Bliskog istoka, Afrike i Azije. Pominje se u zapisima napisanim klinastim pismom 2000 godina pre nove ere.

13.10.2016

Oraščići

Plodovi oraha pristižu krajem septembra i mogu se dugo čuvati na suvom i tamnom mestu. Dostupni su cele godine i jelima daju posebnu aromu, a kolačima neverovatan ukus.

09.10.2016

Biftek u vinu sa pireom od celera

Celer je jedna od retkih biljaka koja se u ishrani koristi kompletna: i koren i lišće i lisnate drške i seme. Listovi se koriste kao začin za supe i jela od paradajza, pasulja, krompira.

09.10.2016

Avokado čorba

Avokado je tropska biljka kruškastog oblika, iz porodice lovora, Persea gratissima; plodovi se jedu sveži ili priređeni kao salata, sos, čorba...

09.10.2016

Paradajz punjen pšenicom

Paradajz se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela. Veoma je korisna biljka i treba je uvrstiti u ishranu. Paradajz je bogat vitaminima (C, B, K) i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvozđa) i svakako spada u zdravu hranu.

30.09.2016

Krem od jagoda i mente

Jagode su najpopularnija vrsta jagodičastog voća u svetu. Postoji ogroman broj varijeteta ovog mirisnog voća velike slasti, koji se razlikuju po ukusu, veličini, teksturi, otpornosti i drugim karakteristikama.

30.09.2016

Ljutkasti špageti sa sojinim ljuspicama

Prema italijanskom bontonu špagete se jedu samo viljuškom. Korišćenje kašike, da bi se špagete namotale na viljušku je nepotrebno i čak se smatra nekulturnim.

30.09.2016

Pita sa svežim začinima i sojinim ljuspicama

Za proizvodnju parmezana koristi se obrano kravlje mleko koje nije termički obrađeno. U mleko koje je pomuženo prethodnog dana i sa kog je prirodnim putem skinuta masnoća dodaje se sveže mleko i tako se stvara polumasna smeša.

09.10.2016

Hleb bez soli

Postoji nekoliko vrsta semenki susama, a to su bele, smeđe ili crne semenke. Semenke kad dostignu zrelost ispadaju iz komuški. Beru se dok još nisu zrele i suše. Semenka je vrlo malena s jedne strane, a s druge strane nutritivno vrlo bogata.

30.09.2016

Cimet mafini sa jagodama

Slatkasta mirođija finog mirisa dobija se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru. Sam začin je njegova kora, oguljena s tankih grančica. Spoljna kora se oguli i baca, a unutrašnja se uvije u štapiće promera oko 2, 5 cm. Na tržištu se nalazi i mleveni cimet u obliku praha.

30.09.2016

Zapečeni krompir sa kajmakom

Kajmak, vrhnje ili skorup je kremasti mlečni proizvod bogatog ukusa i neizostavan deo tradicionalne kuhinje Srbije i Bosne. Obično se jede uz meso sa roštilja ili pečene paprike, dok se uz meze služi u kuglama kao dekoracija.

30.09.2016

Salate sa piletinom

Mnogobrojni ukusi i arome u salati!

30.09.2016

Đumbir čorba

Ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poreklom iz Kine, je vrlo tražen ali i skup začin, što je zasluga dugog procesa zrenja.