Toggle Navigation

 

Početna /Recepti

17.08.2016

Amareto ćuretina

Ćuretina ima pozitivno dejstvo na vaše dobro raspoloženje. Naime, ćuretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koja se u organizmu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji učestvuje u regulisanju sna, osećaja sitosti i gladi i izazivanju osećaja zadovoljstva.

11.08.2016

Svinjski odresci sa paradajzom i parmezanom

Za konzumiranje se parmezan koristi ako je odležao u komorama najmanje godinu dana dok ga iskusni gurmani neće koristiti ako nije odležao najmanje 18 meseci u komorama. Vremenom se razvila posebna kategorija parmezana, stravecchio, koji je u komori proveo 36 meseci. Koristi se najčešće rendan u testeninama, picama, ali i kao dodatak ostalim jelima.

11.08.2016

Soja u povrću sa parmezanom

Pravi letnji obrok.

01.08.2016

Griz kocke

Neverovatno zvuči, ali zbog ovog začina ratovali su Portugalci i Holanđani budući da mu je cena bila poput zlata.

11.08.2016

Svinjsko meso na povrću sa krompirom i feta sirom

Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.

11.08.2016

Ražnjići na rukoli

Najbolje je da se koristi sveža rukola, ali može i da se čuva u frižideru dva do tri dana. Posle toga dovoljno je da se nakratko potopi u hladnu vodu.

01.08.2016

Lokumade

Med se može koristiti kako u slanim jelima, tako i u poslasticama ili raznim sosovima uz glavno jelo, ili u kombinaciji sa sirćetom napraviti dresing za salatu.

01.08.2016

Odresci soje sa šampinjonima u sojinom mleku

Soja sadrži povoljan odnos belančevina, vitamina i minerala, dobro se vari, a njeni proteini imaju visoku biološku vrednost za organizam jer su značajan izvor gradivnih sastojaka.

01.08.2016

File u sosu od dižon senfa

Senf se jelima dodaje tek pred kraj kuvanja, jer vrlo lako gubi aromu.

01.08.2016

Fileti škarpine punjeni pršutom i gamborima

Stara izreka kaže da riba treba da pliva tri puta: u vodi, u ulju i u vinu.

27.07.2016

Rezanci sa orasima

Poslastica u kojoj svi uživaju.

27.07.2016

Đuveč sa piletinom

Miris i ukus bakine kuhinje.

27.07.2016

Sos od vlašca

Miris vlašca je blažeg intenziteta od crnog ili mladog luka, a kao začin veoma je popularan u srednjoj i zapadnoj Evropi. Dodaje se u omlete, sendviče, izvrstan je kao dodatak raznim vrstama sireva, dodaje se u sosove, jela od povrća i uvek se dodaje na kraju kuvanja da ne bi izgubio aromu. Vlašac se često koristi i kao dekoracija, a osušen se koristi kao sastojak u raznim začinskim mešavinama

27.07.2016

Šampita

Orijentalna slatka penasta poslastica.

27.07.2016

Lenja pita sa jabukama

U kuhinjama sveta jabuke su raspostranjenje na više načina. Koriste se u salatama, predjelima, kao dodatak jelima, za pripremu kolača kao i dezert. Sok od jabuka je veoma prijatnog ukusa i osvežava, a alkoholna pića od jabuka su veoma cenjena u svetu.

27.07.2016

Ćureći stek u pesto sosu sa primavera testeninom

U poslednje vreme pesto se jako proširio po svetu, i to zahvaljujući povećanom interesovanju za italijansku kuhinju.

27.07.2016

Sos od kapra

Kapar je začin poznat još iz antičkih vremena, a pripisuju mu se kako lekovita tako i afrodizijačka svojstva.

27.07.2016

Hladna supa od krastavca i jogurta

Krastavac je idealna namirnica i za leto i za zimu. Ima nisku energetsku vrednost jer je sastavljen najviše od vode. Sadrži prehrambena vlakna, vitamin C, a od minerala silicijum, kalijum i magnezijum, pa se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom.