Toggle Navigation

 

Početna /Recepti

28.02.2017

Krem od suvog voća

Bademi pripadaju grupi jezgrastog ili koštuničavog voća koje je zbog svog bogatog nutritivnog sastava izuzetno značajno kao sastavni deo uravnotežene ishrane.

28.02.2017

Piletina sa ruzmarinom

Sveži, suvi listići, kao i cvetovi ruzmarina upotrebljavaju se celi, usitnjeni ili mleveni. Sušen ruzmarin ima plemenitiji miris nego svež, ali za svakodnevnu upotrebu, pogodniji je svež.

28.02.2017

Norveški hleb

Zrno raži sadrži veliku količinu značajnih dijetnih vlakana kombinovanih sa drugim bioaktivnim sastojcima koji donose brojne zdravstvene koristi. Raž osim nerastvorljivih vlakna sadrži i rastvorljiva od kojih je najzastupljeniji rastvorljivi arabinoksilan. Raženi hleb je značajan izvor vlakana u ishrani.

27.02.2017

Oblande sa smokvama

Prepune hranljivim sastojcima, smokve su ljubičaste, bakarne ili žuto – zelene boje.

28.02.2017

Svinjski but sa povrćem u pavlaci

Anis ili komorač je mediteranska začinska biljka izuzetno prijatnog mirisa. Za kulinarsku pripremu potrebno je nožem odrezati stabljike i dno lukovice, odstraniti spoljašnje listove lukovice pa kratko isprati. Listovi se mogu iskoristiti za dekoraciju jela dok se stabljika može dodati prilikom kuvanja supe.

28.02.2017

Omega-3 hleb

Lan - stabljika, semenke i njihovo ulje - u upotrebi su od najdavnijih vremena.

27.02.2017

Kuglice sa suvim šljivama

Suve šljive imaju mnoga lekovita svojstva bilo da ih dodajete u pahuljice, koristite za punjenje pečenog pileta, mešate ih sa orasima za užinu, ili ih jedete uz jogurt.

27.02.2017

Carsko meso sa restovanim krompirom

Ruzmarin je kroz istoriju često bio obavijen velom tajastvenosti i svetošću. Grčki i rimski bogovi su opisivani kao veliki obožavaoci ruzmarina. španci poštuju ruzmarin jer je zaklonio Devu Mariju prilikom bega u Egipat.

27.02.2017

Pita sa junetinom i crvenom paprikom

Paprika se u ishrani koristi za spremanje salata, kuvanih jela, ukiseljena ali i kao aromatični začin. Pored slatke paprike, koristi se i ljuta, koja ima posebna svojstva.

27.02.2017

Loptice od krompira i palente

Instant palenta se proizvodi od visokokvalitetnog kukuruza – tvrdunca.

26.02.2017

Kikiriki štanglice

Kikiriki pripada porodici mahunarki. Vrlo je bogat belančevinama, gvožđem, cinkom i magnezijumom, pa je dobra namirnica za vegetarijance.

26.02.2017

Mekinje u hlebu

Soja se ubraja u najstarije kultivisane biljke u svetu. Drevni kineski narod je hiljadama godina pre Hrista soju nazivao i hranom i lekom i svrstavao je u red svetih biljaka. Danas se može reći da soja pripada funkconalnoj hrani, što znači da je po svojim svojstvima između namirnice i leka.

31.01.2017

Čokoladni krem

Da biste bili sigurni da je u pitanju ona ‚‚prava”, čokolada mora biti sjajna, glatka, hrskava i ne sme mirisati na šećer, jer kvalitetne čokolade imaju minimum 60 posto kakaa i vrlo malo šećera.

26.02.2017

Deteline

Zbog toga što sadrži vrlo vredne i delotvorne sastojke među kojima su i proteini, ugljikohidrati, vitamini i masnoće, čokolada se još od pradavnih vremena s većim ili manjim pauzama izvlači na svetlo dana i koristi u kozmetičkoj manufakturi i industriji.

26.02.2017

Losos na grilovanom krompiru sa sosom od mirođije

Losos je riba koja živi u morskim, a mresti se u slatkim vodama. Meso mu je intenzivno narandžaste boje i odličan je izvor omega3 masnih kiselina.

26.02.2017

Hleb sa orasima i suvim šljivama

Orasi i lešnici sadrže više kalorija od mesa, a visoka koncentracija ulja, proteina, čitavog kompleksa vitamina, mineralnih i drugih materija u njihovom sastavu tako je ukomponovana da ih čini izuzetno ukusnim.

31.01.2017

Kafa krem

Danas postoji mnogo vrsta kafe, i neverovatan broj načina pripreme, a to zašto je najtraženiji napitak širom sveta jeste i zbog njenog sastava: kofeina, teobromina i teofilina.

31.01.2017

Borovnica krem sa kapućinom

Bobice borovnice se najčešće jedu u sirovom stanju, ali se od njih prave: džem, sok, vino, slatko, pekmez.