Toggle Navigation

 

Početna /Recepti

28.09.2016

Šarene kape

Kokosovo mleko ili krem se pripremaju od oraha u kombinaciji sa toplom vodom. Koristi se i u pripremi mnogobrojnih koktela i pića, a veliki primenu ima u industriji kozmetike.

28.09.2016

Orah salata

Gorgonzola se tradicionalno koristi uz palentu i kao topljena preko pasti. Takođe može da se konzumira u salatama, kao i u raznim umacima i na picama.

28.09.2016

Hleb sa kalcijumom

Suvi kvasac služi za dizanje testa i daje mu laganu, vazdušastu strukturu. Proizvodi se od svežeg kvasca, koji se u procesu dehidratacije oslobađa viška vode i pretvara u dugotrajni suvi kvasac.

12.09.2016

Rolovana piletina u pršuti

Sveži, suvi listići, kao i cvetovi ruzmarina upotrebljavaju se celi, usitnjeni ili mleveni. Sušen ruzmarin ima plemenitiji miris nego svež, ali za svakodnevnu upotrebu, pogodniji je svež. Miris i ukus su vrlo aromatični.

28.09.2016

File sa njokama, gorgonzolom i sušenim paradajzom

Njoke su jedna vrsta testa koje se pravi od krompira, brašna i jaja. Ima oblik malenih valjkastih knedli i služi se sa različitim prelivima kao predjelo ili glavno jelo.

28.09.2016

Pita od tikvica

Tikvice spadaju u istu porodicu povrća, kao što su lubenica i krastavac. Od njih se najčešće pripremaju variva, supe i čorbe, tikvice punjene raznim nadevima, pečene na roštilju, kuvane na pari, salatama, pa čak i za pripremu pita i kolača.

12.09.2016

Pita od borovnice

Ili KLEKA je niska, žbunasta biljka crnoplavih bobičastih plodova. Bobice se najčešće jedu u sirovom stanju, ali se od njih prave: džem, sok, vino, slatko, pekmez.

12.09.2016

Hleb sa mocarelom i peršunom

Mocarela je jedan od mlčnih proizvoda koji potiče iz Itaije i pravi se od kravljeg ili bivoljeg mleka.

17.08.2016

Amareto ćuretina

Ćuretina ima pozitivno dejstvo na vaše dobro raspoloženje. Naime, ćuretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koja se u organizmu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji učestvuje u regulisanju sna, osećaja sitosti i gladi i izazivanju osećaja zadovoljstva.

11.08.2016

Svinjsko meso na povrću sa krompirom i feta sirom

Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.

11.08.2016

Ražnjići na rukoli

Najbolje je da se koristi sveža rukola, ali može i da se čuva u frižideru dva do tri dana. Posle toga dovoljno je da se nakratko potopi u hladnu vodu.

01.08.2016

Lokumade

Med se može koristiti kako u slanim jelima, tako i u poslasticama ili raznim sosovima uz glavno jelo, ili u kombinaciji sa sirćetom napraviti dresing za salatu.

01.08.2016

Odresci soje sa šampinjonima u sojinom mleku

Soja sadrži povoljan odnos belančevina, vitamina i minerala, dobro se vari, a njeni proteini imaju visoku biološku vrednost za organizam jer su značajan izvor gradivnih sastojaka.

11.08.2016

Svinjski odresci sa paradajzom i parmezanom

Za konzumiranje se parmezan koristi ako je odležao u komorama najmanje godinu dana dok ga iskusni gurmani neće koristiti ako nije odležao najmanje 18 meseci u komorama. Vremenom se razvila posebna kategorija parmezana, stravecchio, koji je u komori proveo 36 meseci. Koristi se najčešće rendan u testeninama, picama, ali i kao dodatak ostalim jelima.

11.08.2016

Soja u povrću sa parmezanom

Pravi letnji obrok.

01.08.2016

Griz kocke

Neverovatno zvuči, ali zbog ovog začina ratovali su Portugalci i Holanđani budući da mu je cena bila poput zlata.

01.08.2016

File u sosu od dižon senfa

Senf se jelima dodaje tek pred kraj kuvanja, jer vrlo lako gubi aromu.

01.08.2016

Fileti škarpine punjeni pršutom i gamborima

Stara izreka kaže da riba treba da pliva tri puta: u vodi, u ulju i u vinu.