Toggle Navigation

 

Avokado punjen barenim jajima

Avokado je vrsta tropskog voća koje se od davnina uzgajalo u tropskim i suptropskim krajevima Centralne Amerike. Početkom 19. veka proizvodnja avokada se proširila i na područje Floride i Kalifornije odakle u današnje vreme potiče 90% ukupne proizvodnje avokada.

Priprema

Avokado oljuštiti, izvaditi košticu, a sredinu izdubiti i staviti u blender.

Izdubljeni avokado preliti sa malo soka od limuna da ne potamni.

U blender dodati i kuvana jaja, beli luk, preostali sok od limuna i peršunov list. Usitniti sastojke, staviti u dresir kesu i napuniti avokado.

Servirati punjeni avokado na tanjir, dodati listiće pršute uvijene u fišeke i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 21 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 225 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Natrijum - 565 mg

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 112.5 mg

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 10.5 %

Natrijum - 282.5 mg

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 avokada
    • 4 tvrdo kuvana jajeta
    • 120 g pršute
    • 1 čen belog luka
    • sok od dva limuna
    • peršunov list
    • so,
    • biber